Az eltemetett város titkai

Hátborzongató látvány

Pompejit a világ egyik leghátborzongatóbb úti céljának tartják, mégis a turisták kedvencének számít.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Turisták tízezrei keresik fel minden évben Olaszország egyik legrégebbi városkáját, ami a Vezúv 79-es kitörésének következtében maradt fenn az utókor számára. A város a konzerváló lávának köszönhetően a régészeti feltárásokat követően a mai napig hűen mutatja be az egykori Római Birodalom mindennapjait és a korabeli építészet remekműveit. Ha te is kíváncsi vagy Pompeji titkaira, akkor most figyelj!

A legenda születése

Ha nem történt volna meg a történelem leghíresebb katasztrófája, Pompeji egy lenne az idő vasfoga által alaposan megtépázott római települések közül. A Vezúv 79-es kitörése viszont eredeti állapotban őrizte meg az utókor számára, épületeit és sok lakóját ugyanis betemette a vulkáni törmelék. Egészen a 18. századig rejtve is maradtak, ekkor azonban a régi szövegek tanulmányozása fényt derített Pompeji létezésére.

A turisták kedvenc úti célja

Olaszországban semmi nem idézi fel olyan erősen a római világot, mint Pompeji. „A lakókon kívül semmi nem hiányzik” - írta a naplóíró Henry Matthews 1820-ban. Egy reggeli séta Pompeji ünnepélyes utcáin élénkebben felidézi életmódjukat, mint a világ összes könyve.

A turisták számára a főbejárat a régi Porta Marina, mely a lelőhely tenger felőli oldalán található. A hatalmas terület bejárása azonban némi előrelátást igényel. Csupán a terület felét tárták fel, ám ez is egész napos kirándulás.

Kerekedjetek fel korán, és készüljetek fel a nagy tömegre, hiszen ez Dél-Olaszország legnépszerűbb idegenforgalmi célpontja. Azt is vegyétek figyelembe, hogy Pompejit a nápolyi Museo Archeologico Nazionaléval együtt érdemes megtekinteni, hiszen a területről elszállított tárgyak nagy része a régészeti múzeumban látható. Nézzétek meg először a legjelentősebb látnivalókat, és ne ragadjatok le a kisebb utcákon, ahol az apró házacskák előbb-utóbb egyformának fognak tűnni.

Az egykori lakók
A várost járva hátborzongató látványt nyújtanak a hamuval borított embertest látványát keltő alakzatok, melyek azonban csak gipszlenyomatok, melyek hűen őrzik a már elszállított egykori lakosok körvonalait és utolsó mozdulatait.

A város apró titkai

A bejárat után hamarosan a város régi fórumához értek, melyet a legimpozánsabb épületek öveznek: a Tempio di Apollo, a Tempio di Giove, valamint Pompeji legnagyobb épülete, a bazilika.

Ettől északra állnak a lelőhely leghíresebb házai: a Casa del Fauno és a Casa dei Vettii. Az utóbbi különösen érdekes. Valaha gazdag kereskedőcsalád tulajdona volt, és festett frízei a legjobbak közül valók.

A jelenetek között lévő falfestmény, mely a híresen buja Priapus-t ábrázolja, a lelőhely fallikus szimbólumainak egyike. Egykor valószínűleg ezzel kísérelték meg elhárítani a rontást.

Egy másik jó állapotban fennmaradt ház, a Casa degli Amorini Dorati innen keletre található. Keressétek meg nyugati irányban a Casa del Poeta Tragicót, mely mozaikjáról és annak feliratáról - Cave canem, vagyis Vigyázz, a kutya harap! - nevezetes. Kissé nyugatabbra a Porta Ercolonón áthaladó, síremlékekkel és ciprusokkal szegélyezett ösvény - Via delle Tobe - két villához vezet: a Villa di Diomedéhez, valamint a Villa dei Misterihez.

A legérdekesebb látnivalók

A fórumhoz visszatérve induljatok keleti irányba az egykori forgalmas kereskedelmi utcán, a Via dell'Abbondanzán, hogy elérjétek a lelőhely többi részét. Jobbra, egy kissé távolabb áll az ötezer férőhelyes szabadtéri színház, a Teatro Grande, valamint a kisebb, nyolcszáz ülőhelyes fedett Teatro Piccolo vagy más néven Odeon.

Két tömbbel északabbra, a Vico del Lupinare sarkán húzódott egykor a város legfontosabb fürdőkomplexuma, a Terme Tabiane. A Vico del Lupinare végén, a hajdani virágzó vörös lámpás negyedben áll a látogatók másik kedvence, egy kisméretű bordélyház ágyakkal és az elérhető szolgáltatásokat ábrázoló freskókkal.

A Via dell' Abbondanzán tovább sétálva és jobbra kanyarodva elérkeztek a Casa del Melandróhoz, egy újabb kiváló patríciusházhoz, melyet mozaikok és falfestmények ékesítenek.

Az utca vége felé a jobb oldalon két további, gyönyörű kerttel rendelkező szép házacskát találtok, a Casa di Loreius Tiburtinus-t, valamint a Villa di Giulia Felicét. A lelőhely keleti részét az Antiteatro zárja, az egyik legrégibb és legjobb állapotban fennmaradt római amfiteátrum.

Cikkünk a National Geographic Traveler Olaszország című könyve alapján készült.

Az alapos, gazdag háttérismereteiről és lenyűgöző, képes úti beszámolóiról méltán híres National Geographic Társaság hazánkban is útjára indította bestseller útikönyvsorozatát. Távoli, egzotikus tájakat éppúgy feltérképez, mint szomszédaink szokásait, kulturális büszkeségeit. A helyszínen való tájékozódást informatív, részletes térképek és teljes körű turistainformáció segíti, de a karosszékben kikapcsolódásra vágyóknak is meleg szívvel ajánljuk: a színes leírások és mesés illusztrációk nyomán izgalmas szellemi utazásban lehet részük. A három részre osztott kötet történelmi és kulturális áttekintéssel kezdődik, melyet fejezetről fejezetre az egyes régiók legérdekesebb látnivalóinak részletes ismertetése követ. Az utolsó rész, az Úti kisokos fontos és hasznos információkat tartalmaz az út megtervezéséhez.

Kiadja a Geographia Kiadó.
A könyv ára 4500 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük