Ahol máig mozog a föld a lábad alatt
A kontinens legveszélyesebb úti célja
Az Etna és a Stromboli által uralt szicíliai táj veszélyei ellenére is vonzza a turistákat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szicília az európai és ázsiai tektonikus lemezek törésvonalán fekszik, ennek következtében vulkánok keletkeztek a vidéken, közülük a leghíresebb a ma is aktív Etna.

Az Etna csúcsa felé
Turisták az Etnán
A Stromboli
A Stromboli máig aktív

E túra Dél-Európa talán legizgalmasabb és legveszélyesebb terepén vezet át, melyet működő vulkánok, vulkáni szigetek, a megkövült lávafolyamba vájt folyómedrek érdekes sziklái, termálforrások, gőzölgő kénes nyílások és fekete strandok tagolnak. Emellett földi örömök is várnak a vendégekre, hiszen e rendkívül termékeny vulkáni talajnak az ország legfinomabb borai, sajtjai, gyümölcsei és magvai köszönhetők.

Szicília vulkánjai

Bár az Etna a téli hónapokban a leglátványosabb, amikor csúcsát fehér hó borítja, nyaranta is közkedvelt úti cél. A még ma is működő vulkánt meg is lehet mászni, bizonyos részeken pedig még azt is érezni, hogy a vulkáni tevékenységnek köszönhetően a föld is megmozdul olykor.

Menet közben érdemes megfigyelni a növényzet alól előbukkanó megszilárdult lávabuckákat. Bár a Piao Provenzano síüdülője az egyik utolsó kitöréskor elpusztult - és még most is láthatók a fák megperzselődött csontvázai, melyek a megszilárdult lávafolyamból merednek az égnek -, a kilátás a Nebrodi-hegységre továbbra is gyönyörű.

A Rifugio Citelli menedékház viharvert épületétől, ahonnan túrákat is lehet szervezni, még szebb a panoráma.

Az ásványokban gazdag vulkáni talaj, a szélsőséges hőmérséklet és az alacsony hozam együtt eredményezi az Etnán termelt borok gazdag, összetett karakterét. A borászok élcsapatába tartozik a toscanai Andrea Franchetti díjnyertes Passopisciario borával és a belga Frank Cornellissen, aki a szulfát használatát elutasítva nagy, lelkes rajongótáborra tett szert. A Lipari-szigeteken a másik híres vulkánt, a Strombolit is meg lehet mászni, érdemes jelentkezni egy túrára, így meg lehet szervezni, hogy a naplementét épp a csúcsra való feléréskor lehessen megszemlélni.

Egy másik csodás látnivaló: Taormina

A sziklaszirten álló, ciprusfákkal, fenyőkkel és buja szubtrópusi növényekkel beültetett, pompásan karbantartott középkori Taormina már a 18. század óta népszerű a turisták körében, amikor is a város a nagy arisztokrata utazók egyik kedvenc megállója lett. A Porta Catania parkolóból jobbra fordulva, a posta mellett elhaladva léphetnek be az utazók az óvárosba a 15. századi Porta Catania kapun át. Innen a Corso Umberto sétálóutca elvezet a zömök, csipkés Duomóhoz.

A dóm előtt csinos barokk szökőkút áll. A Corsón továbbhaladva érdemes megkeresni a táblával jelzett, 15. századi Badia Vecchia apátság fecskefarokmintával díszített épületét, ahol a régészeti múzeum a római kori Taormina emlékeit mutatja be. A Corsóra visszatérve a 12. századi Torre dell' Orologio óratorony árkádján keresztül a Piazza Aprile térre vezet az út, melynek nevezetessége a Greta Garbo és Werner Fassbinder által is látogatott Bar Wunderbar. A térről bámulatos panoráma nyílik a tengerpartra és az Etnára. A Corso következő állomása a Via Naumachia keresztutcában lévő Le Naumachie római fal, amelynek 18 boltíve egykor óriási ciszternát tartott.

Taormina bámulatos települése
Taormina tengerpartja
A város a magasból
Szicíliát látni kell

A Corso innen a barokk Santa Caterinához vezet. E templom egy téglából emelt odeonra épült, ahova a művelt rómaiak jártak zenei estekre. Kicsit feljebb, a Piazza Vittorio Emanuele téren áll a gótikus Palazzo Corvaja. Blanka navarrai királynő egykori otthonát kifinomult fekete láva és fehér mészkő faragások díszítik, ma itt működik az információs iroda.

A tér túloldalán a Via Teatro Greco utca vezet Taormina leghíresebb látnivalójához, a Teatro Grecóhoz. Az i. e. 3. században emelt görög színház ma látható romjai az i. sz. 1. századból maradtak fenn, amikor a rómaiak átépítették a szerkezetet. A görög színházból eredetileg zavartalan kilátás nyílt az Etnára, de a római épület a gladiátorjátékokhoz kibővített aréna mellé boltíveket és oszlopokat kapott, melyek akadályozták a kilátást.

Cikkünk az Úton-Útfélen: Olaszország című könyv alapján készült.

Ez az autós útikönyv a főutaktól távol eső vidékre kalauzolja az utazót: szép falvakba, mesés tájakra, régi éttermekbe és otthonos kis szállodákba. Az ismeretlen vidéki Olaszországot bemutató 24 autós túra minden szakaszán kényelmes szállás és kitűnő ételek várják a vendégeket. Az kettő-öt napos túrák kínálatában mindig szerepel séta egy középkori óvárosban vagy érintetlen vidéken, sokféle szabadidős program, valamint a helyi ételeket és kézműves munkákat kínáló bolt. A postai irányítószámok a műholdas navigációt segítik. Az útikalauzban feltüntetett helyi közlekedési szabályok, részletes térképek és világos útvonalleírások mind a tökéletes autós nyaralás megszervezését segítik.

Kiadja a Panemex Kiadó.
A könyv ára forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük