Ahol lebegnek a sziklák
Nem csak a filmekben létezik
A Phangngai-öböl sziklái az utazókat és a filmeseket is megihletik. James Bondnak is ez a kedvenc helye.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Thaiföld déli részén, az Andamán-tengeri Phangngai-öböl fákkal szegélyezett partjait vibráló párafüggöny vonja be, a tenger vize pedig zölden csillog a trópusi napsütésben. A hatalmas öböl vizéből elszórtan vagy 40 fantasztikus formájú mészkőszirt és -sziget emelkedik ki, némelyikük meredek fala a 275 méteres magasságot is eléri.

Az itt fellelhető természeti csodák különlegességét leginkább az adja, hogy távolról, sőt, még közelről is úgy tűnik, mintha a felfelé szélesedő sziklák lebegnének a tengervízen.

Ázsiai akvarell

Az Andamán-tenger pisztáciazöld vizéből kiemelkedő, égbe nyúló, fantasztikus mészkőszirtek a világ legszebb természeti csodái közé tartoznak. A déli thai tengerpart közelében, Krabitól nem messze lévő öböl szirtjei 300 méter magasak, többségüket sűrű dzsungelvegetáció borítja, némelyikük állatra vagy tárgyra emlékeztet - Koh Ma Chu, azaz Kis Kutya-sziget, illetve Koh Khai-, vagyis Tojás-sziget.

Borús napokon ezek a szigetek kicsiny lagúnáikkal és a lecsüngő mangroveágakkal éppen olyan titokzatosak, akár egy kínai akvarell. A púposan kiemelkedő, sziklás partvonalú szigetecskék kisebb-nagyobb barlangjaiban cseppkövek pompáznak. Az idilli strandok és a cölöpre épült halászfalvak kenuval vagy lapos fenekű, hosszú csónakokkal közelíthetők meg.

A legkülönösebb formák

Az öböl bejáratánál őrködő sziklát különös formája miatt Pincsi-sziklának nevezték el. A Tham Lotot vászontetős, hosszúkás csónakokon felkereső turisták feje fölött a barlangok mennyezetéről kardként lógnak a jókora sztalaktitok. A Khao Kein, a Festett-hegy falaira régmúlt korok primitív művészei feketével és okkersárgával halakat és más állatokat festettek.

A Ko Tapu óriási szögként emelkedik ki a tengerből. Nem messze tőle található a Khoa Ping Khan, melynek meredek, fákkal benőtt oldalait és megrepedezett csúcsait feltehetően egy földrengés hasította ketté évezredekkel ezelőtt.

James Bond szigete
A Khoa Ping Khan az itt élők nyelvén annyit tesz, mint háttal egymásnak támaszkodó két sziget. Egy idő óta azonban James Bond szigetének is nevezik, mivel 1974-ben itt forgattak egy James Bond-filmet, és itt rendezték be a film gonosz hősének rejtekhelyét.

Természetközeli nyaralóhely

A sziklás karsztképződményekkel szegélyezett öblön keresztül, motoros hajóval juthatnak el az utazók a Rayavadee üdülőtelepre, mely a Phra Nang-foknál a trópusi esőerdő szélén bújik meg - e vidék vad majmok és egzotikus madarak élőhelye. Ez bizony felettébb különös környék egy szálloda számára - aligha akad hasonló a világon.

Az üdülőtelepet egy árnyékot nyújtó kókuszültetvényen építették fel, méghozzá úgy helyezték el a 100 nyolcszögű, kétemeletes pavilont, hogy lényegében nem tettek kárt a környezetben. Nem kevesebb, mint három strand tartozik hozzá az Andamán-tenger partján, melyek mindegyike fenséges.

Egyiküket, a púderfinomságú, fehér fövennyel borított Phra Nang strandot a hozzáértők a világ egyik legszebb tengerpartjának tartják. Ahhoz azonban aligha férhet kétség, hogy Ázsiában az egyik leginkább magával ragadó.

A környéket október és április között érdemes meglátogatni. A phuketi nemzetközi repülőtérről egy emlékezetes, 90 perces hajóúttal érhető el.

Cikkünk a Reader's Digest Varázslatos Föld körüli utazás és a Vince Kiadó 1000 hely, amit látnod kell című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük