Szállásokon és repülőn is terjed az ágyi poloska: a kutatók szerint a szennyesre kellene jobban figyelni
Az ágyi poloskát nagyon nehéz kiirtani, ezért jobb, ha nem hagyod beköltözni.

agyi poloska bogar
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sajnos nemcsak az olcsó vagy piszkos szálláshelyek jelentenek veszélyt, ha ágyipoloska-fertőzésről van szó. A Centers for Disease Control and Prevention szerint a bogarak az egész világon nagy ütemben terjednek. 

Európa, Kanada és az Egyesült Államok is folyamatosan küzd a problémával. A kutatók szerint az ágyi poloskák terjedésének fő felelőse, hogy a fapados járatoknak köszönhetően egyre többek számára hozzáférhető a nemzetközi repülés. Pár egyszerű módszerrel azonban könnyen biztonságosabbá teheted az utad. 

Az ágyi poloska terjedése

A Scientific Reports hasábjain kiadott tanulmány szerint azok az utazók visznek a legnagyobb valószínűséggel ágyi poloskát haza, akik egyszerűen csak bedobják a szennyest a táskába. A piszkos ruhákat szállító bőröndökbe kétszer nagyobb valószínűséggel vernek tanyát a vérszívók, így a tudósok ezzel kapcsolatban óvatosságra intenek. 

Az ágyi poloska jelenlétére általában ilyen kis halmok figyelmeztetnek, melyek az állat vedléséből és ürülékéből származnak.
Az ágyi poloska jelenlétére általában ilyen kis halmok figyelmeztetnek, melyek az állat vedléséből és ürülékéből származnak.

Az ágyi poloska szinte csak alvó emberre támad, és éjszaka vadászik. Áldozatát az illatáról azonosítja, így ezért fordulhat elő, hogy a mosatlant is vonzónak találja. Az apró rovarok élelem után kutatva bebújnak a ruhákba, majd potyautasként hazakerülnek, és hamarosan kolóniát alapítanak. A szálláson így ellenőrizheted, hogy jelen vannak-e az ízeltlábú élősködők.

Mivel a rovarok legtöbbször az ágyak matraca alatt, áldozataik közelében élnek, javasolt, hogy még a tiszta ruhát se dobd le sose a szállodai ágyra. Ugyanígy a bőröndöt se hagyd itt vagy a padlón. Sokkal jobb módszer, ha a ruháidat bezacskózva hozod, és használat után egy külön szennyes zacskóba csomagolod, akár léghatlanul. Mivel a repülőn lehet másik fertőzött bőrönd, nemcsak a szálláson érdemes óvatosnak lenni, de az utazás alatt is biztonságos zacskóban hagyni mindent. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Mivel nagyon nehéz őket kiirtani, érdemes inkább azzal foglalkozni, hogy megelőzd a fertőzést. A mikroszkopikus állatok hónapokig képesek megélni táplálék nélkül, sőt, egyre több rovarirtó szerre is immunisak. Mivel a lárvák nagyon ellenállóak lehetnek, hazaérkezésed után érdemes mindent kimosni. Amit csak lehet, tegyél 60 fokos hőmérsékletre a mosógépben, ez ugyanis biztosan elegendő a következő ágyipoloska-generáció elpusztításához is.

Veszélyes csípések

Magyarországon is élnek veszélyes csípéssel rendelkező rovatok. A találkozás nemcsak fájdalommal, de rosszulléttel is járhat! 

Ezt is szeretjük