A világ legnagyobb férjfogó fesztiválja: nézd meg, milyen a felhozatal!
Imilchilben minden évben megtartják a híres párválasztó vásárt. Nézd meg, milyen!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Imilchil kétezer méterrel a tengerszint felett fekvő kisvárosát, mely Marokkó középső részén helyezkedik el, kétezren sem lakják, azonban kétségtelenül a berber kultúra szimbóluma, emellett a világ legnagyobb házasságkötő fesztiváljának is otthont ad.

A vásáron nem számít az életkor
Várakoznak a fiatalok
Szertartás a vásáron

Szeptember környékén nemcsak hajadonok, de elvált asszonyok és özvegyek is ellátogatnak ide, hogy új férjet válasszanak maguknak. Bár a fesztivál kizárólag a helyi törzsek tagjainak szól, a világ számos részéről érkeznek ide turisták, hogy megismerjék a berber hagyományokat.

Berber Rómeó és Júlia

A legenda szerint egykor két fiatal élt a vidéken: különböző törzsbe tartoztak, de szerelembe estek, családjaik azonban eltiltották őket egymástól. A történet szerint halálba sírták magukat, két szomszédos tavat létrehozva könnyeikkel.

Az Imilchil közelében található Isli a fiút, a Tisli pedig a lányt szimbolizálja. A fiatalok halála után családjaik megbánták, amit tettek, emlékük előtt tisztelegve pedig elhatározták, hogy haláluk évfordulóján minden évben olyan rendezvényt tartanak, ahol a különböző törzsek tagjai társra lelhetnek, és házasságot köthetnek. Így született meg az imilchili párválasztó találkozó.

A lányok választanak

Az Atlasz-hegység Isten háta mögötti falvai között a nomád berber törzsek úgy élnek, ahogy őseik éltek mindig is.

Miután a tavaszt és az izzó nyarat nyájaikkal a hegyekben töltötték, a szomszédos törzsek összejönnek Imilchil zöldellő mezején minden szeptemberben, hogy a téli szállást előkészítsék, és, hogy régóta várt közösségi ünnepüket megülhessék: ez a rítus egyfajta szervezett párválasztó vásár.

Aki még nem talált párt magának, az azért jön, hogy végre találjon: az ifjak dzsellabába - földig érő, szoknyaszerű férfiruhába - öltöznek, övükbe gondosan betűzik a család rangját jelképező ezüsttőröket, a lányok pedig egyszerűen öltöznek, fejüket gazdagon hímzett hadira kendő takarja, és annyi ékszert vesznek magukra, amennyit a család rangja megenged.

A lányok választanak, egymás között halkan pusmogva. A lány megy oda a fiúhoz, aki megtetszett neki, félrevonja, és felteszi kérdéseit, melyeket kigondolt. Ha tetszik, amit tapasztalt, és megegyeztek, együtt mennek a pap sátrába, a két család összeül megtárgyalni a megtárgyalandót, és estére már a fiatalok össze is házasodnak.

Egész családok érkeznek

Az ünnep három napig tart, és a szüntelen zene és tánc miatt olybá tűnik, mintha egyetlen nagy esküvői lakoma volna az egész. Kíváncsi vagy még egy furcsa településre? Nézd meg Kandovan emberi termeszkolóniáját!

Cikkünk Patricia Schultz 1000 hely, amit látnod kell című könyve alapján készült, mely a Vince Kiadó gondozásában jelent meg. Képek: agadiramazighi.wordpress.com; looklex.com; beyondmarrakech.blogspot.com; moomih-qoq.blogspot.com.

Szerinted szép hagyomány a párválasztó találkozó?

Ezt is szeretjük