A bolygó legbizarrabb falva: ilyen házakban nem emberek szoktak élni

Nézd meg az emberi termeszvárakat és a meghökkentő Kandovant! Ilyet még nem láttál.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az iráni Azerbajdzsán keleti részén, Osku és Tabriz közelében furcsa falu található, melynek látványa hosszú évszázadok óta megbabonázza az utazókat. Kandovan messziről hatalmas termeszkolóniának tűnik, közelről azonban sokkal több ennél: a bolygó egyik legbizarrabb települése, ugyanakkor egyedi történelmi és kulturális érték, mely nemcsak tudást ajándékoz az idelátogatóknak, de lelkileg és fizikailag is feltölti őket.

Itt is élnek emberek
Messziről termeszvárakra hasonlítanak a házak
Erős és energiatakarékos otthonok

Az emberi termesztelep

Kandovan csodás fekvése mellett viszonylag modern troglodita építményeiről vált híressé - a troglodita kultúra sziklába vájt lakhelyeiről is ismert volt -, sajátos környezetének és természeti adottságainak köszönhetően továbbá ma kedvelt turistafalu, ahol megannyi hotel, étterem és ajándékbolt várja a kíváncsi látogatókat.

A falu házai közül néhány hétszáz évesnél is öregebb, a feltételezések szerint többségük a 13. századból származik, Kandovan első lakói pedig a legendák szerint azért költöztek ide, mert így próbáltak megmenekülni a félelmetes erejű mongol hadsereg pusztítása elől.

A furcsa otthonokat az idetelepülők vájták ki saját kezükkel a sziklákból, melyek alakja eredetileg is kúpokat formált.

Az általában könnyen megmunkálható vulkáni kőzetek - például a tufa - a Sahand-vulkán kitöréseinek köszönhetőek, mely monstrum oldalában Kandovan is fekszik.

A furcsa formák az ellentétes keménységű kőzetek miatt jöttek létre, a természeti erők ugyanis nem azonos mértékben erodálták őket.

Ökofalu, gyógyító forrással

Az épületek többsége két- és háromszintes, de akadnak négy szintből álló házak is. Minden szintnek megvan a maga funkciója, míg az alsókat az állatok foglalják el, felül terményeket tartanak, illetve más létfontosságú dolgokat tárolnak, középen pedig maguk a családok élnek. A házak egy része ma lakatlanul áll, ám a turistáknak így is több helyen lehetőségük van megtekinteni e hagyományos életforma velejáróit.

Bár sokak szerint nem túl kényelmes hasonlóan élni, a helyiek büszkék otthonaikra, és úgy tartják, azok nemcsak erősek, de energiatakarékosak is, fűtenek ugyanis a hosszú, hűvös évszakban, és hűtenek a meleg évszakban. A kando szó egyébként méhkast jelent, a falu innen kapta a nevét.

A nagy metropoliszoktól messze eső települést különlegessége mellett a turisták a belőle áradó nyugalom és béke miatt is előszeretettel keresik fel, nem beszélve az itt található forrásvízről, mely állítólag képes gyógyítani a vesebetegségeket. A közelben található továbbá az ősi, ma a Világörökség részének számító Praaspa is, a hely, melyet a római hódító, Marcus Antonius nem tudott bevenni i.e. 36-ban. Ha kíváncsi vagy még egy ősi építményre, amit állítólag nem is földi lények építettek, kattints ide!

Képek: blog.gessato.com.

Laknál hasonló házakban?

Ezt is szeretjük