A világ leghátborzongatóbb múzeumai

A következő félelmetes múzeumokat a legbátrabbaknak ajánljuk. Jól gondold meg, mielőtt felkeresed őket.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A múzeumok korokat, kultúrákat, művészeti alkotásokat őriznek meg az utókornak. De nem csak remekbe szabott festményeket, csodás szobrokat vagy elgondolkodtató felvételeket láthatsz itt. A világ leghátborzongatóbb múzeumaiban különös holttestek, túlvilági jelenségek és bizarr emberi maradványok várják a látogatókat. Csak a legkíváncsibbak vagy a legbátrabbak látogatják ezeket az intézményeket, de nyugodt álomra ők sem számíthatnak.

Glore Múzeum
Purgatórium Múzeum
Palermói katakombák
Mütter Múzeum

Glore Pszichiátriai Múzeum, USA

Kansas City-ben néhányan úgy gondolták, érdemes lenne egy múzeumot szentelni az elektrosokkos kezelés és a homloklebenyműtétek történetének. Mindezt abban az üresen álló épületben hozták létre, melyet 125 évvel ezelőtt azzal a céllal építettek, hogy súlyos pszichiátriai betegeket kezeljenek ott - bár akkoriban a kezelés egészen mást jelentett.

A 3000 férőhelyes őrültek házában a páciensek lenyugtatására még nem morfiumot használtak: bőrszíjakkal verték ájultra őket, vagy, ha ez nem működött, egyszerűen csak hozzábilincselték az őrjöngő beteget a falból kilógó rövid láncok egyikéhez az alagsorban. A földszinten tartott eszközbemutató után levezetésként az emeleten berendezett kiállításon folytatódik a múzeumlátogatás, melynek címe egyszerűen: Rémes dolgok, amiket az emberek megettek.

Jó néhány furcsa kiállítási tárgy mellett található itt egy hatalmas befőttesüveg is, benne egészen pontosan 1446 darabka körömmel, csavarral, kupakkal, szöggel, gyűszűvel, zárnyelvvel és gombbal, melyeket az egyik női beteg az évek során lenyelt.

A sors iróniája, hogy neki soha semmilyen gondot nem okozott különös szokása, a műtétbe viszont, melynek során a gyomrában felhalmozódott tárgyakat akarták eltávolítani, belehalt. Az idegenvezetés a múzeum ajándékboltjában ér véget, ahol még ma is kapni a pszichiátria kezeltjei által készített festményeket.

Purgatórium Múzeum, Róma

A katolikus hit szerint a lelkek, akik bocsánatos bűnöket követtek el földi életük során, megragadnak Menny és Pokol között, és a Purgatóriumban kell először vezekelniük vétkeikért. A megtisztulás azonban gyorsabban történik, ha a Földön maradtak imádkoznak az elhunytak lelkéért, akik ezért jeleket küldenek hozzátartozóiknak. A Szent Szív-templom egyik oldalsó oltára mögött egy ajtó bújik meg, mely egy egészen apró szobát rejt. Olyan tárgyakat gyűjtöttek itt össze, melyeken keresztül a Purgatóriumban ragadt lelkek üzennek szeretteiknek.

Rejtélyes, misztikus helyek

Nézegess képeket!

Elolvasom

Vannak itt ruhákba és ágyneműkbe égett kézlenyomatok, de egy asztal is, melybe különös mintákat és vonalakat faragott egy túlvilági kéz. A leghátborzongatóbb azonban minden bizonnyal az a könyv, melybe több oldal mélyen égett bele egy egész emberi kéz lenyomata - egy régen halott szerzetesé, aki titokzatos bűnök miatt vezekel a másvilágon. A relikviákat egy francia pap gyűjtötte össze, és semmi más nem is került ide az ő halála óta, ami 1912-ben következett be, éppen itt, az oltár mögé rejtett, egy szobás kis múzeumban.

Palermói katakombák, Olaszország

A kapucinus szerzetesek kolostorának mélyén található sírhelyet nem múzeumnak szánták, ma mégis látogatók ezrei térnek be ide mindennap. Az itt nyugalomra helyezett több ezer holttest a falnak támasztva áll, máig abban a ruhában, amit temetésükkor adtak rájuk. Egykor mind szerzetesek vagy helyi lakosok voltak.

A hűvös és száraz klímának köszönhetően a testek olyan jó állapotban megmaradtak, hogy sokukról azt hinné az ember, nem is halottak, csak alszanak, és bármelyik pillanatban felébredhetnek. A katakombákat a 16. századtól kezdve használják végső nyughelyül, az utolsó halott, akit ide temettek, a kis Rosalia Lombardo volt.

A mindössze kétéves olasz kislány 1920. december 6-án halt meg spanyolnáthában. Édesapja kérésére dr. Alfredo Salafia mumifikálta a kislány testét, aki ma, 90 évvel a halála után is éppen úgy néz ki, mint egy gyönyörű játékbaba.

A titokzatos konzerválási eljárásról a doktor mindössze annyit jegyzett fel a naplójába, hogy amennyiben sikerrel jár, hamarosan a nagyközönség elé tárja eredményeit - néhány nappal később azonban ő is, és Rosalia édesapja is a spanyolnátha áldozata lett, a módszerről pedig ma is csak találgatnak a kémikusok. A kijáratnál elhelyezett apró üvegkoporsó mindenesetre még a holttestek tömegétől fásulttá váló látogatókat is megtorpanásra készteti.

Mütter Múzeum, Philadelphia

A Mütter Múzeum 1858-as megnyitása Dr. Thomas Dent Mütter orvos és kutató nevéhez fűződik. A múzeum világszerte ismert koponyákból és anatómiai különlegességekből álló gyűjteményéről, melyben többek között helyet kapott egy nő viaszszobra, akinek a homlokából egy szarv nőtt ki, valamint az Észak-Amerikában valaha kiállított legmagasabb csontváz.

A kiállítás darabjai között szerepel a híres Szappan Hölgy földi maradványa is, akinek teste halála után máig megmagyarázhatatlan okokból szappanhoz hasonló anyaggá alakult. Az érdeklődők megtekinthetik a híres sziámi ikrek, Chang és Eng Bunker közös máját is, de van itt egy darabka szövet John Wilkes Booth mellkasából, aki a Lincoln-merénylet elkövetője volt, míg a James A. Garfinkel elleni merénylet végrehajtója, Charles J. Guiteau agyának egy metszetét hagyta a tudományra - és a kíváncsiskodókra.

Ezt is szeretjük