Huncut őskori graffitik lenyűgöző képeken
Bizarr barlangrajzok
A világ barlangjai és bizarr vagy épp erotikus rajzaik nem véletlenül csábítják az utazókat a föld alá.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek
Ha a szakmád nem régész vagy történész, a barlangrajzokról és az azokat őrző híres barlangokról valószínűleg te is a történelemórán hallottál utoljára. Mint minden műalkotás, az őskori graffitik is élőben nyújtanak igazi élményt, kerekedj hát fel, és csodáld meg őket egy élményekben gazdag utazás során!
Lascaux
Altamira
Chauvet

A Világörökség része: Lascaux-i barlang

Franciaországról biztosan neked is az Eiffel-torony és a többi csodálatos építmény jut először eszedbe, pedig a világ egyik leghíresebb barlangrajza is francia földön, a festői szépségű Dordogne-völgyben található. A Lascaux-i barlang bejáratát 1940-ben fedezte fel négy iskolás fiú, a falát díszítő rajzok pedig feltehetően 15 ezer évvel ezelőtt készültek. A 250 méter hosszú barlang több részre osztható, ami alapján az egyes egységek külön nevet kaptak - ilyen például a Bikák terme, az Átjáró vagy az Ellipszis.

A rajzok főként állatokat ábrázolnak: bikát, bölényt, rénszarvast, kecskét és medvét, melyek közül némelyik mérete akár az öt métert is meghaladja. A legérdekesebb képen egy madárfejű embert láthatsz, amint épp elesik egy nyíllal sebzett bölény vagy távolodó orrszarvú miatt. A képek mellett a falakon jeleket is felfedezhetsz, melyeket a később kialakuló írás alapjaként is számon tartanak.

A barlang tömeges látogatása azonban sajnálatos módon a rajzok károsodásához vezetett, így 1960-tól a turistacsoportok csak a Lascaux II-t, a barlang reprodukcióját csodálhatják meg. Mivel ez az eredeti pontos mása, nem érdemes kihagynod, ha csak néhány órára is az őskorban szeretnéd érezni magad. Az eredeti barlang ma az UNESCO Világörökség részét képezi.

A Pireneusok kincse: Altamira-barlang

Ha inkább délebbre utaznál, barlangrajzok tekintetében Spanyolország is ideális úti cél, hiszen a Kantábriai-hegység csak úgy bővelkedik az őskorból származó festményekben. Az Altamira-barlang, melyet 1868-ban fedezett fel D. Marcelino Sanz de Sautuola, az őskőkori művészet egyik legfontosabb lelőhelye.

A szintén a Világörökség részének választott barlangban hatszáz festmény és 1500 karcolat látható, melyek ugyancsak állatokat, bölényt, mamutot, szarvast és vaddisznót ábrázolnak.

A képek színesek és élethűek, méretüket tekintve pedig megfelelnek a valóságnak: láthatsz olyan bikát is, mely akár a négy métert is meghaladja. A látogatottság káros hatásai sajnos ezt a barlangot sem kerülték el, ezért a Lascaux II-höz hasonlóan az Altamira-barlangnak is felépítették tökéletes mását, mely egész évben nyitva áll a turisták előtt.

Őskori erotikus rajzok: Chauvet-barlang

A történelemkönyvek elsősorban embereket és állatokat ábrázoló alkotásokról mesélnek, és a barlangrajzok készítésének célját a vadászatban, illetve a vadak elejtéséhez kapcsolódó babonákban, hiedelmekben és szertartásokban látják, vagyis feltételezik, hogy elődeink úgy tartották, a falra festett jelenetek valóságossá válnak.

Őseink azonban az állatábrázolásoknál lényegre törőbbek és kreatívabbak is tudtak lenni: előszeretettel díszítették barlangjaikat az élet kapuja, azaz a női nemi szerv motívumával. Akadnak tudósok, akik szerint egyenesen a vagina köré épül az őskor képzőművészete, és a barlangrajzokat nem elsősorban a vadászatok, hanem a nemiség, a szexualitás és a fogantatás ihlette, minthogy ezeket az értékeket tartották akkoriban a legfontosabbnak.

Ezt a szemléletet támasztja alá a francia Chauvet-barlang központi helyén található, a női nemi háromszöget ábrázoló rajz is, mely egyértelműen a vaginát emeli ki a női test lényegeként. Kutatók a festmény elhelyezését szándékosnak vélik, a kiálló szikla ugyanis a pénisz formájára emlékeztethet, így összességében az alkotás a férfi és nő egyesülését, tehát magát a szexualitást szimbolizálja.
Bizonyos elképzelések szerint a rajzok őskori falfirkáknak tekinthetők, melyeket kamasz fiúk festettek a barlangok falára. Az ábrázolásmód azonban már akkoriban is színes és változatos volt, csak úgy, mint a barlang többi festménye esetében. Az Ardech-hegységben, a Pont-d'Arc völgyében található barlang rajzai 30-33 ezer évesek, így a legidősebb ilyen alkotásnak számítanak szerte a világon. Az ábrázolásokat 1994-ben fedezte fel Jean-Marie Chauvet.
Ezt is szeretjük