A legvirgoncabb kirándulóhelyek itthon
Vidd a szőrös barátodat!
A lehető leghuncutabb társaságban kirándulnál egy jót? Ezeket a helyeket kutyusoddal is érdemes bebarangolni.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha már unod a városi parkokat, a mesterségesen kiépített, szűkös kutyafuttatókat, mozdulj ki a városból, és kirándulj egy nagyot a természetben négylábú kedvenceddel! De mielőtt célba vennéd a legközelebbi erdőt vagy tópartot, előbb tájékozódj egy kicsit, ugyanis számos olyan hely van, ami ugyan látszólag ideális lehet kutyafuttatásra, mégsem lehet szabadon engedni az ebeket a horgászok vagy vadászok miatt.

Általános szabály, hogy közterületen nem szabad póráz nélkül kutyát sétáltatni, sőt, bizonyos fajtáknál még szájkosár viselését is előírják. A szokásjog persze mást diktál, hiszen a kutyáknak mozgásra van szükségük, ha nincsenek lefárasztva, nagyobb veszélyt jelentenek a társadalomra, talán ezért nem is veszik olyan szigorúan a törvény betartását. Hogy biztos ne érjen kellemetlen meglepetés, próbáld ki a következő négy, bevált kutyás kirándulóhely valamelyikét!

A Szentendrei-sziget gyöngyszeme: Kisoroszi

A Szentendrei-sziget északi csúcsán fekszik a közel ezer lelkes kis település, Kisoroszi. A falu és a környező erdős-mezős vidék a kutyás kirándulók Mekkája.

Kedvenced kedvére futkározhat, jó idő esetén még a Dunában is úszhat, amíg te gyönyörködsz a szigetcsúcsról eléd táruló gyönyörű kilátásban a Dunára, a mögötte magasodó visegrádi hegyekre, illetve a túlsó parton a Börzsöny láncolatára.

A Budapesttől mindössze 40 percre található Kisoroszit a 11-es úton, Szentendrén és Leányfalun át, Tahitótfalun keresztül közelítsd meg. Tahitótfaluban át kell kelni a hídon, majd a falut északi irányba hagyd el, és az út egyenesen Kisorosziba torkollik majd.

Mindemellett a falu központjában, a Rácz Fogadóban kutyával is megszállhatsz, de, ha csak egy napra tervezed a kirándulást, akkor is érdemes betérni a fogadóba egy meleg ebédre vagy vacsorára. A tulajdonosok olyannyira kutyabarátok, hogy az étteremben is szívesen látják négylábú barátodat.

A nyugalom szigete, egy lépésre a várostól: Garancsi-tó

Budapesttől mindössze 25 kilométerre fekszik, Piliscsaba és Tinnye között, gyönyörű környezetben a Garancsi-tó. A tó azon kívül, hogy a térség egyetlen természetes tava, arról is nevezetes, hogy itt forgatták az Üvegtigrist. A környéke kedvelt kirándulóhely a kutyások körében is. A tavat körülvevő tisztáson, távol a város zajától zavartalanul játszhatsz kedvenceddel.

A tisztás mellett magasodó dombra is érdemes felkapaszkodni, hiszen a dombtetőről csodálatos kilátás nyílik a Pilis csúcsaira. A tavat körbesétálni egy kellemes egy-másfél órás túra, így, ha csak egy rövid délutáni kirándulást tervezel kutyusoddal, a Garancsi-tó ideális választás.

A túrázók paradicsoma: Mátrafüred

A Mátrát összesen 480 kilométer hosszú jelzett és gondozott turistaút hálózza be, így számos túraútvonal közül választhatsz. Budapestről az M3-as autópályán haladva, Gyöngyösnél kell lehajtani a 3-as főútra, ahol a városon áthaladva, a 24-es főúton kell Mátrafüred irányába autózni. Mátrafüreden ingyenes parkolóhely is található, itt nyugodtan leteheted az autót. Ha egynapos kirándulást tervezel, a Mátrafüred-Kékestető táv ideális lehet.

A túra hossza oda-vissza 13 kilométer, mely kényelmes tempóban haladva sem neked, sem a kutyádnak nem megterhelő. Az útnak csupán az első, két kilométeres szakaszán emelkedik hirtelen a szintkülönbség, a túra további részében csak enyhe emelkedésre kell számítanod. A táj igen sokszínű, a növényzet folyamatosan változik, a tölgyeseket hangulatos, pici fenyvesek, majd bükkfák váltják fel. Az út végén pihenőhely vár. Mivel erdős vidéken visz végig az út, mielőtt útnak indulnál, magadat és kutyusodat is kezeld le kullancs elleni védőszerrel.

Kisoroszi
Garancsi-tó
Mátra
Tihanyi Belső-tó

Valamint jó, ha a táskádban a szendvicsed mellé kedvencednek is bekészítesz egy kevés vizet és egy kis harapnivalót, hiszen a nagy futkározásban könnyebben megéhezik.

Szervezett kutyás túrák
Gyakran rendeznek kutyás túrákat a Mátrában, legutóbb 2010. október 30-án indultak közös kirándulásra a kutyaimádók, immár hetedik alkalommal. Ha te is szívesen részt vennél egy közös kutyás barangoláson, figyeld az időpontokat ezen az oldalon. Közös kutyás túrázásra azonban nem csak a Mátrában van lehetőség. A Mixxx Kutyaszövetség minden hónapban szervez kutyás kirándulásokat. Az időpontokért látogasd meg honlapjukat!

Vadregényes vidék: a tihanyi Belső-tó

A Balaton vidéke legnépszerűbb kirándulóhelyeink egyike, ha azonban kutyával tervezed a túrázást, számíts rá, hogy sok bosszúság érhet, ha nem jársz előbb utána, hogy hol szabad így sétálni. Az évek során a kutyatartók kitapasztalták, hogy a Balaton környékén a legideálisabb hely a kirándulásra a tihanyi Belső-tó. Ezen a gyönyörű természetvédelmi területen kedvenced szabadon szaladgálhat, és még a vízbe is bemerészkedhet, hiszen a Belső-tó vize nem ajánlott emberi fürdőzése a túlszaporodó kék algák miatt, így senkinek nem lehet kifogása az ellen, hogy kutyák pancsoljanak a vízben.

Miközben ő felfedezi a terepet, te gyönyörködhetsz a tó lenyűgöző látványában és a szebbnél szebb vízi madarakban. A környéken ráadásul több színvonalas kutyabarát szállást is találhatsz. Ilyen a Belső-tótól mindössze 400 métere fekvő Zöldház Panzió is. A panzió weboldalát itt éred el.

Képek: www.orszagalbum.hu, Pikola Zsuzsa, araneus, Hegyeklánya, garancsto.mlap.hu.

Ezt is szeretjük