A hely, ahol 800 nőt tartottak fogva: a világ leghíresebb háreme

Kíváncsi vagy a hírhedt topkapi szerájra? Most megnézheted, hol éltek egykor a rabnők.

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Boszporuszra néző dombra épített, 70 hektáros területet elfoglaló épületegyüttes, a Topkapi Szeráj csaknem négy évszázadon át volt az Oszmán Birodalom legfőbb urainak otthona - az idők során 25 szultán lakott benne.

Díszes festés borítja a falakat
A hárem kívülről
A palota egy csarnoka belülről

Mint az Ezeregyéjszaka meséi

Ma is lenyűgöző a szobák és a kiállított tárgyak sokasága, a sok-sok egzotikus legenda alapján elképzelt világ pontos mása a palota, melyet egykor 40 ezer ember népesített be - a szeráj város volt a városban.

A birodalom kincseinek javarésze ma már a múlté, de a kincstárban kiállított tárgyak alapján könnyen képet lehet alkotni arról, milyen csecsebecsék tették fényesebbé az itteni környezetet. A híres Topkapi tőrt 25 ezer drágakő és olyan hatalmas smaragdok díszítik, mint I. Szelim trónusát.

A világon az ötödik leghatalmasabb gyémánt akkor került a nyilvánosság szeme elé, amikor 1648-ban IV. Mehmetet megkoronázták: a drágakő a szertartáson viselt turbánját díszítette.

A híresen hírhedt hárem

Az isztambuli palota másik vonzereje a hárem - az arab szó azt jelenti, tiltott. Miközben az Oszmán Birodalom hanyatlásnak indult, a háremhölgyek száma egyre nőtt: a 19. század közepén már elérte a 800-at.

Maga a palota négy udvarból áll, ezek közül a harmadikban helyezkedik el maga a hárem, olyan nevezetességekkel körülvéve, mint a szultáni kamra, a kincstár vagy a könyvtár. A hárem épületében is számos, körülbelül 300 szoba található.

A világ 15 leggyönyörűbb palotája

Nézegess képeket!

Elolvasom

Itt éltek a fogva tartott háremhölgyek, az ágyasok, emellett a szultán feleségei, családtagjai és gyermekei, a szultán anyja, valamint a háremben szolgáló kasztrált férfiak, az eunuchok. A szobák nagyobb részét Szinán, a híres építész tervezte.

A hárembe vitt rabnőket a szultán úgy vásárolta, de ajándékozás útján is sokan kerültek ide. Szigorú elzártságban éltek, a hárem falain kívülre ritkán vagy soha nem mehettek, és még orvosaik is csak lefátyolozva láthatták őket.

Nyerj ötcsillagos kényeztetést!

Ha most feliratkozol az új Femina-hírlevélre, megnyerheted a kétszemélyes, két éjszakára szóló 5 db szállásutalvány egyikét az 5 csillagos Hotel Divinusba. Nincs más dolgod, mint feliratkozni, és részt veszel a sorsoláson.

Feliratkozom és játszom

Promóció

A szultán közülük választott ágyasokat, ha pedig valamelyikük kitűnt a sorból szépsége vagy intelligenciája révén, társainál valamivel jobb, kevésbé kiszolgáltatott életre számíthatott. A palota egyes részei, közöttük a hárem is, ma múzeumként látogathatók. Vannak kastélyok, melyek nem kizárólag szépségük és történelmük által lettek világhírűek: kattints ide, ha kísértettörténetekre vagy kíváncsi!

Cikkünk Patricia Schultz 1000 hely, amit látnod kell című könyve alapján készült, mely a Vince Kiadó gondozásában jelent meg. Képek: www.pondjumpersspain.com.

Sajnálod az egykor fogva tartott rabnőket?

Ezt is szeretjük