3 tündérszép, eldugott zug Magyarországon
Érintetlen, rejtett helyek
Ha zabolátlan patakokra, erdei levegőre és vidéki vadromantikára vágysz, ezeket a helyeket keresd!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor a mindennapokat nem jellemzi más, mint a hajtás, a dugóban ücsörgés vagy éppen a nyugalomgyilkos metrózaj, érdemes olyan békés program által kikapcsolódni, mint a kirándulás. A stresszűzés legelemibb módja, ha kiszakadsz a megszokott környezetből, tornacipőt húzol, és nekivágsz a természetnek. A szokásos úti célok helyett azonban keresd a felfedezetlen gyöngyszemeket!

A tari sztupa
Béke Sztupa

A Zagyva-völgy szakrális sarka: Tar

Ha a fűben heverést és az erdőjárást szívesen kiegészítenéd egy spirituális túrával, keresd fel a Mátra és a Cserhát lankái között lapuló nógrádi falut, Tar községet.

A hely egyik különlegességét a közelben található buddhista Béke Sztupa adja, melyet Kőrösi Csoma Sándor emlékére emeltek, és 1992-ben szentelte fel a dalai láma. A harmóniát hirdető szentély ereje érinti a környezetet is: végtelen nyugalmat és békét áraszt. Szent relikviák, szimbólumok és egy örökké forgó imamalom mellett meditálhatsz.

A másik fő nevezetességnek számító középkori templomot a híres földesúr, Zsigmond király bizalmasa, Pokoljáró Tari Lőrinc építette át a 15. században, itt csodás freskók és 19. századi sírkövek között bolyonghatsz.

A Tari család udvarházának romjai a templom mellett állnak, a közeli gyógyvizes Csevice-forrástól néhány kilométerre pedig csaknem 3,5 hektáron sétálhatsz végig a különleges fákkal és csodaszép rózsabokrokkal övezett Tuzson Arborétumban, ahol többek között a balzsamos fenyő, a japán juhar és a ritkaságnak számító atlaszcédrus is megtalálható.

Szabadkőműves fellegvár: Dég

Siófoktól 35 kilométerre találod a műemlékekben és természeti kincsekben is bővelkedő dégi Bozót-patak-völgyet. Magyarország egyik legszebb klasszicista kastélya és a hozzá tartozó angolpark ritka, egzotikus növényvilágával egész biztos téged is lenyűgöz.

Az építtető Festetics Antal, a tervező pedig Pollack Mihály volt. A park tavának egy kis szigetén áll a hasonlóan festői Hollandi-ház, melyet korábban csónakkal lehetett csak megközelíteni, ma azonban már hídon is átsétálhatsz hozzá.

A kastély szépségén kívül vonzó lehet a hozzá kapcsolódó legendák legérdekesebbje, mely szerint egykor itt működött a magyarországi szabadkőműves központ. A titkos társaság levélgyűjteményét bizonyítottan a kastély falai között őrizték évszázadokon keresztül.

A dégi kastély

Akkor is érdemes felfedezned a környéket, ha nem vonz a történelmi kódfejtés, mert gyönyörű, lombos liget, műemléképületek és borospince is színesítheti a programot. Tökéletes választás romantikus hétvégéhez.

Mesés élményvadászat: Nőtincs

A lista újabb nógrádi települése a rétsági kistérség kincse, az apró, ám annál gazdagabb történelmi és természeti értékekkel bíró Nőtincs.

Lovak Nőtincsen
Tavasz Nőtincsen
Nőtincsi tó

Az avar kori síremlékek, a 15. századi római katolikus templom, a klasszicista nemesi kúria, a kápolna és a híres 18. századi Szent Flórián-szobor egyenként is megérik az ide tervezett kirándulást.

Még több gyönyörű hely itthon
Ha szeretnél kirándulni, de nem tudod, hol vannak a legszebb helyek, böngéssz Hazai kirándulóhelyek A-tól Z-ig című linkgyűjteményünkben!

Aki pedig a hétköznapi feszültséget felszabadult játékba fojtaná, annak egyenesen kötelező a Seholsziget Élménypark felfedezése. A lovaglás, az íjászat vagy a kézműves fortélyok megismerése mellett parki séták, kemencés finomságok, kisállat-simogatás várja azokat, akik szívesebben töltik pihenéssel a hétvégét.

Képek: hu.wikipedia.org Tar című szócikke; www.orszagalbum.hu, Miklós Márton; kallojazmin, Turi Lívia; korosi-emlekpark.hu.

OLVASD EL EZT IS!

duna
  • vízparti hely
  • magyar csodák

A Duna-part 3 legszebb látnivalója

sodomb
  • fürdő
  • természeti csoda

Hatalmas fehér valami

Ezt is szeretjük