4 tündéri tavaszi kirándulóhely Budapest mellett
Gyönyörű képekkel
Túráznál egyet? Íme, négy káprázatos hely, egy lépésre a fővárostól.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A hosszú hétvége nem csupán a húsvéti készülődés hangulata miatt lehet felejthetetlen, de tökéletes alkalmat kínál arra is, hogy kimozdulj, és szabadidődet a természetben töltve szívd magadba a tavasz minden színét és illatát. Ha mindezt te sem tudnád kihagyni, de a fővárostól nem akarsz messzire menni, válaszd a következő helyeket!

Szentendrei színek
Kerámiák Szentendrén

Egy mediterrán város: Szentendre

Legyen szó hangulatos családi sétáról vagy céltalan nézelődésről, egyetlen Budapest környéki hely sem alkalmas rá annyira, mint a mediterrán hangulatú Szentendre. Fedezd fel a labirintusszerű óváros keskeny utcáit, mássz fel a hegytetőre épült római katolikus templomhoz, majd sétálj végig a Duna-parti korzón is.

Közben pedig ejtsd útba a híres szentendrei lángososok egyikét - a legfinomabbat a főtérről a katolikus templomhoz vezető keskeny sikátorban adják -, vagy, ha édesszájú vagy, ülj be a Szamos Cukrászdába vagy a hangulatos Café Dorotheába.

A Mikrocsodák Múzeuma, a Marcipán Múzeum vagy a tömegközlekedési kiállítás többórás programot kínál, de önmagában a szentendrei skanzenben is könnyedén el lehet tölteni egy teljes napot.

Út a vadonba: Veresegyházi Medveotthon

A veresegyházi állatpark medvék és farkasok menhelyéül szolgál, ahol szinte teljesen természetes környezetben élhetnek a méltatlan körülmények közül idekerült állatok.

Mackó Veresegyházán

A medvék nemcsak a mesében szeretik a mézet, ezt te magad is megtapasztalhatod, ha a kerítésen keresztül fakanállal megkínálod őket. A medveotthon gyönyörű természeti környezete miatt nem csupán akkor tökéletes úti cél, ha gyerekekkel érkezel, bár nekik mindenképp életre szóló élményt jelenthet.

Az 1998 novemberében megnyitott medveotthon Közép-Európa egyetlen hasonló helye. Az öt és fél hektár területű parkban 39 barnamedve él, 2000 óta emellett farkasokkal is találkozhatnak a látogatók, csaknem 20 él a rezervátum területén.

Egy igazi kalandtúra: Solymári-Ördöglyuk

A Budai-hegységben található barlang 348 méterrel fekszik a tengerszint fölött, és, bár mélysége csupán 78 méter, hossza nem elenyésző, több mint 5500 méter. 1942-ben védetté nyilvánították területét, két bejáratát pedig lezárták, ma csak engedéllyel látogatható.

Többek között az Ifjúsági Barlangtúra és Barlangi Sportterápia Egyesület vezet csúszós-mászós, kalandos barlangtúrákat, melyek mindenki számára életre szóló élményt jelentenek. A 150 méteres, létrákkal és láncokkal megerősített szakasz végigjárása másfél óráig tart.

A barlang főbejárata
A barlang Pipa nevű bejárata

A legnehezebben vehető akadályok külön nevet is kaptak, ilyen többek között a Soványító vagy a Keserves nyögések folyosója. Klausztrofóbiásoknak a túrák nem ajánlottak.

Még egy gyönyörű tavaszi kirándulóhely

Ha szívesen mennél kicsit messzebbre is, vedd célba a már ilyenkor is pezsgő, gyönyörű Keszthelyt és mesebeli kastélyát. Nézd meg videónkat!

Az ország leghíresebb hasadéka: Rám-szakadék

A Dunakanyar népszerű kirándulóhelye ez a Dömös felől megközelíthető, korlátokkal és létrákkal tarkított, festői szurdokvölgy.

Még több kirándulóhely itthon
Ha szívesen kirándulnál, de nem tudod, melyek itthon a legszebb helyek, böngéssz Hazai kirándulóhelyek A-tól Z-ig című linkgyűjteményünkben!

A mintegy egy kilométer hosszan húzódó Rám-szakadék káprázatos természeti szépségei évente több mint 60 ezer kalandvágyó kirándulót csábítanak a környékre.

A Rám-szakadék

Ha te is szívesen közéjük tartoznál, készülj fel a mintegy 112 méteres szintkülönbség megtételére, illetve arra, hogy az itt vezető túraútvonal az egyik legnehezebb terep hazánkban, ahol a közlekedés sokszor csak a kapaszkodóláncok, korlátok és létrák segítségével valósítható meg. A túra kezdő állomásaként célszerű Dömöst választani.

Cikkünk a JEL-KÉP Kiadó Európa gyerekekkel című könyve alapján készült. Képek: www.orszagalbum.hu, lobzik, Margit, szotyo78, gjulia; hu.wikipedia.org Solymári-ördöglyuk szócikke, Szenti Tamás.

Ezt is szeretjük