4 félelmetes, tátongó lyuk a bolygón

Ezeket a képeket nem felejted el

A bolygó néhány pontján hatalmas mélyedések vezetnek a föld belseje felé. Nézd meg őket!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Akár a levegőből, akár közvetlen közelről szemléli őket az utazó, a bolygó megdöbbentő mélységei egy másodperc alatt képesek magukkal ragadni, félelmetes látványuk pedig olyan érzetet kelt, mintha nem is a Föld, hanem egy távoli bolygó különleges felszínét csodálná. A következő, szinte felfoghatatlan mélységű lyukakat azonban korántsem a természet alkotta, velük az ember ejtett hatalmas sebeket a földanya arcán.

A Kimberley-bánya
A nagy lyuk

A nagy lyuk: Kimberley bánya, Dél-Afrikai Köztársaság

A Dél-Afrikában található egykori gyémántbánya az egyik legnagyobb, ember által alkotott lyuk a Földön. A hozzá köthető munkálatok 1871-ben kezdődtek meg, amikor is kiderült, hogy a terület értékes gyémántlelőhelyet rejt. A dimbes-dombos vidéket mintegy 50 ezer munkás változtatta tátongó lyukká, melynek végső mélysége 1097 méter, a felülete pedig mintegy 17 hektár.

Az elképesztő méretek megalkotása számos ember életét követelte, akik közül a legtöbben a pokoli hőség, a víz hiánya és a figyelmetlenségből bekövetkezett balesetek áldozataivá váltak. A bánya 1914-es bezárásáig több ezer kilogramm gyémántot termeltek ki a földből. A megmaradt kráter ma a környék legnépszerűbb idegenforgalmi látványossága, modern látogatóközpont, üzletek és bárok várják a kíváncsi turistákat.

A világ legnagyobb lefolyója: Monticello Dam, Amerikai Egyesült Államok

A Monticello Dam egy, a Putah-folyón épült gigantikus gát, mely az amerikai Kalifornia államban található. Elsődleges feladata, hogy biztosítsa Monticello város vízellátását, illetve a gátra szerelt generátoroknak köszönhetően a környék áramellátásába is besegít.

A Monticello Dam lefolyója
A lefolyó felülnézetből

A megfelelő szabályozhatóság érdekében a gátnak azon az oldalán, ahol a folyót felduzzasztották, egy 22 méter átmérőjű lefolyót hoztak létre, mely egy több száz méter hosszú betoncsövön keresztül vezeti le a vizet a gát túloldalára. A turisták szerint felejthetetlen és ijesztő látványt nyújt, ahogy a hatalmas víztömeg egyszer csak elkezd lezúdulni a mélybe, mintha egy borzalmas örvény nyelné el a világot.

Hatalmas lyuk Szibériában: Mirny gyémántbánya, Oroszország

A kelet-szibériai bánya 525 méteres mélysége mellett a legnagyobb, megdöbbentő méretű munkagépek is csak apró porszemnek tűnnek a lefelé vezető úton. A gyémántbánya feltárása 1955-ben kezdődött meg, és a mai napig működik is. A kitermelés módszerei azonban az évek során sokat változtak, ma a legkorszerűbb gépek állnak a bányát hasznosító cég szolgálatában.

A gyémánt kitermelése 1957-ben még rendkívül zord körülmények között zajlott, a rideg szibériai időjárás alaposan próbára tett gépet és embert egyaránt. A hét hónapig tartó tél betonkeménységűvé fagyasztotta a területet, nyáron viszont a föld iszappá olvadt.

Az akkori szovjet vezetés azonban nem mondott le a világ egyik legértékesebb kincsét rejtő terület kiaknázásáról, így hosszú évek kemény munkájának köszönhetően a gépek eljutottak a kívánt mélységig, létrehozva a bolygón tátongó egyik legnagyobb lyukat.

A Mirny-bánya
A chilei bánya

Egy kultikus hely: Chuquicamata bánya, Chile

A Chuquicamata - vagy rövidebb nevén Chuqui - Chile legkiterjedtebb rézbányája, melyet éveken át a világ legnagyobb éves termelésű bányájaként tartottak számon. A rezet kilencven éve bányásszák innen, azonban a vizsgálatok alapján még jókora készletek rejtőznek a felszín alatt.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Mintegy 850 méteres mélységével félelmetes látványt nyújt, de nem csupán ezzel vonzza a turistákat. A bánya kultikus helynek számít, Che Guevara politikai indulatai ugyanis itt kezdtek kibontakozni, ahogy arról A motoros naplója című film is beszámol. Ha még több furcsa lyukat szeretnél látni, kattints ide, és nézd meg a Föld holdkrátereit!

Képek: en.wikipedia.org Big Hole szócikke, Samar; inglisinafrica.blogspot.com; frabob.blogspot.com; bowiestie.wordpress.com; en.wikipedia.org Mir mine szócikke, High Contrast; Chuquicamata szócikk, Till.niermann.

Ezt is szeretjük