Sosem látott képeken az idióták városa

Ilyen lesz a jövő?

Robotok, szolgálólányok, villódzó fények és élő képregényfigurák - íme, a legőrültebb város.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Villogó neonok, színes fények kavalkádja, számítógép-képernyőkbe bújt játékosok ezrei, életnagyságú japán rajzfilmfigurák és felfoghatatlan nyüzsgés - felsorolni is sok azt a rengeteg impulzust, ami az utazót Tokió legelképesztőbb városrészében, Akihabarában éri.

Akihabara
A városrész éjjel
Szokatlan épületdísz
Jellegzetes utcakép

Az elektronikai berendezések, a videojáték-függők, a mangák és animék megszállottjainak paradicsoma ez a hely, nincs olyan számítógépes játék, kütyü, képregény vagy rajzfilm, ami itt ne lenne jelen.

Akihabara lüktető, őrült világában a 21. század virtuális forgataga átvette a hatalmat a hagyományos élet jól megszokott mozzanatai fölött, az utcákat pedig cyberpunkok lepték el, épp ezért az elektromos város elnevezés mellett nyugaton a helyet gyakran emlegetik town of the idiots, vagyis az idióták városaként is.

Utóbbi részben annak is köszönhető, hogy számos szociológus tartja a személyiségre nézve destruktívnak és veszélyesnek az itt - is - elterjedt cyberkultúrát.

Az elektromos város

Akihabara ma Tokió legforgalmasabb városrésze. A második világháború után az elektronikai cikkek feketepiacaként ismerték: ami itt nem volt kapható, azt sehol másol nem lehetett beszerezni. Sorra nyíltak a kisebb-nagyobb üzletek, a világ legnagyobb kereskedői mellett pedig az egyszemélyes boltok és az utcai árusok is ellepték Akihabarát.

Legyen szó a legújabb számítógépekről, kamerákról, videojátékokról, mobiltelefonokról vagy épp háztartási gépekről, robotokról, bármit keressen is egy helybéli vagy épp egy turista, ide nem jön hiába. Az elképesztő lüktetés is sokakat vonz: a helyiek kikapcsolódni járnak ide, a külföldi utazók számára pedig a szokatlan élmény és a vámmentesség teszi csábítóvá a futurisztikus városrészt.

A világ legbizarrabb hoteljei

Nézegess képeket!

Elolvasom

Élet egy képzelt világban

Az internet és az elképesztő technológiai újítások kínálta határtalan lehetőségek egy olyan fiatal generációt formáltak meg Japánban, mely valójában a digitális világban él, emellett megszállottja a videojátékoknak, illetve a jellegzetes japán képregényeknek - mangák - és rajzfilmeknek - animék. Az ilyen fiatalokat hívják Japánban, sőt, már világszerte otakunak.

Az otakuk fővárosa

Akihabarát a kilencvenes években érte el ez az őrület, a tizen- és huszonéves fiatalok ekkor kezdték ellepni az elektronikai negyed üzleteit, egész napokat töltve egy-egy számítógépes játékkal.

Azóta a városrészben külön iparág jött létre az otaku generáció szórakoztatására: játéktermek, anime- és mangagyűjtemények, múzeumok, életnagyságú képregényfigurák és bizarr szolgáltatások igyekeznek minden igényt kielégíteni. A legmegszállottabbak akár össze is házasodhatnak kedvenc rajzfilmhőseikkel.

Japán lány kosztümben
Neonfények éjszaka

Bizarr szolgáltatások és robotok

Akihabara eddig ismeretlen fogalmakat és ezzel együtt meghökkentő divatot teremtett. Itt nyitotta meg kapuit az első úgynevezett Maid Café, ahol szolgálónak öltözött fiatal pincérek szolgálják ki uraikat és úrnőiket, itt ugyanis minden vendéget megillet a megszólítás.

A Maid Cafék a manga és anime kultúra nyomán jöttek létre: a klasszikus, fekete-fehér uniformist viselő szolgálólány figurája a japán képregények és rajzfilmek jellemző alakja. A különleges díszítésű kávé, a cukorkás-habos édességek és a szív alakú hamburger sem meglepő ezekben a kávézókban. Az elvarázsolt, gyermekéveket idéző hangulathoz a különleges szolgáltatások is hozzájárulnak: az átlagosan 18-20 éves japán lányokkal külön díj ellenében lehet kártyázni, videojátékot játszani, de az étlapon szerepel például a kanállal etetés is.

Csakúgy, mint az otaku kultúra, a Maid Cafék is egyre népszerűbbek a világ más országaiban, többek között Kanadában, Mexikóban és Csehországban is. Akihabara legfőbb látnivalói közé tartozik továbbá - az előbbieken túl - a világ legnagyobb robotáruháza is, ahol a látogatók saját szemükkel bizonyosodhatnak meg arról, ahogy a jövő elkezdődik.

Képek: en.wikipedia.org Akihabara szócikk, Jmho, Baku13, Noface; degenerasian.blogspot.com; jonvandalen.com/newblog/2009/09/14/day-9-in-japan-july-24.

Ezt is szeretjük