3 félelmetes, feneketlen kráter a világban
A természeti látnivalók talán legkülönlegesebb és legizgalmasabb típusát jelentik az ijesztő, tátongó kráterek. Íme, három közülük.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A békés tavak, a monumentális hegyvonulatok, a meseszép tengerpartok és szigetek mellett léteznek olyan pontjai is a Földnek, melyek, bár szintén különleges természeti jelenségnek számítanak, a csodálat mellett összetett, a félelemérzetet is magukban foglaló, vegyes érzelmeket váltanak ki az utazás során. A meteorbecsapódások következtében létrejövő, mély kráterek épp ilyenek.

Meteor-kráter
Arizonai Meteor-kráter
Lonar-krater
Wolfe Creek-kráter

A bolygónkat tarkító, tátongó szakadékok többsége több ezer éves, így az időjárás szélsőségei és a földmozgások sokukat alaposan megváltoztatták, akadnak azonban olyanok is, melyek máig őrzik eredeti alakjukat, egyúttal hátborzongató emlékét egy súlyos természeti katasztrófának. Akár a mai formájuk jelentette lenyűgöző képződményekre, akár félelmetes látványukra vagy kíváncsi, a következő három helyet nem hagyhatod ki. Ha szerencséd van, apró törmelék formájában akár a világűrből is magaddal vihetsz egy darabot.

A leghíresebb kráter: Meteor-kráter, Arizona, USA

A híres 66-os úton haladva, Flagstafftól alig negyven mérföldnyire keletre található az arizonai Meteor-kráter, a világ egyik talán legismertebb becsapódási helyszíne.

Maga a kráter ugyan nem tartozik a legnagyobbak közé, 1200 méteres szélességével és 180 méteres mélységével azonban mindenképp tekintélyt parancsoló, ráadásul fiatal korának köszönhetően még nem deformálódott, nem tölti fel tó, és növényzet sem fedi, így az év minden szakában teljes nagyságában csodálhatod meg. Egészen szokatlan módon a Meteor-kráter magántulajdon részét képezi, 1903 óta a Barringer család vagyonát gyarapítja, így a turistáknak 15 dolláros belépődíjat kell fizetniük, ha meg akarják nézni a krátert.

Ezért az összegért cserébe azonban a peremen felállított látogatói központban multimédiás bemutatót láthatsz a becsapódásról, a bejáratnál pedig megérintheted a krátert kialakító meteorit legnagyobb, mintegy nyolcszáz kilogrammos tömbjét - becslések szerint az eredeti meteorit ötven méter átmérőjű volt, és 150 ezer tonnát nyomott. A beállított távcsöveken keresztül jól láthatók a szakadék alján található, ház nagyságú, kiszakított szikladarabok, valamint egy repülőgép roncsai és egy szkafander is.

A szkafander még a '60-as években került ide, amikor az Apollo-űrprogram keretében az asztronauták a kráterben gyakorolták a Holdra szállás bizonyos fázisait, egy Cessna repülőgép pedig '64-ben szenvedett balesetet, amikor is a lefelé irányuló légáramlatok miatt nem tudott kirepülni a kráterből. Mivel a terület magánkézben van, ha a látogatók találnak is meteordarabokat, nem vihetik magukkal őket, a kijáratnál található ajándékboltban azonban annyit vásárolhatnak belőlük, amennyit akarnak.

A démonok rejtekhelye: Lonar-kráter, India

India Maharashtra államában, Sultanpur városához közel található a több mint 1600 méter széles és részben sós, lúgos vízű tóval feltöltött Lonar-kráter. Mivel Indiának ezt a részét elkerülte a jegesedés, a talaj pedig főleg vulkanikus eredetű, nagyon kemény kőzetből áll, így a kráter szinte tökéletesen őrzi becsapódáskor keletkezett alakját - immár 52 ezer éve. A helyi legenda szerint egy Lonasur nevű démon lakott itt, aki elpusztította a környéken élőket, és kihívta maga ellen az isteneket. Vishnu isten ezért teremtett egy daliás ifjút, aki elcsábította a démon húgait, így felfedezte a barlangot, ahol a rossz szellem bújkált. Ezután levágta a barlang tetejét, a démont pedig elpusztította.

A helyiek szerint a kráter maga a barlang, a benne lévő víz pedig a démon vére, melynek a démon húsától van sós íze. A krátertől 36 mérföldre, Datephal falu közelében található egy furcsa, kúp alakú domb is, ami a hiedelem szerint a barlang teteje volt.

Ha a Lonar-tónál jársz, mindenképp látogass el a környéken található számos templom némelyikéhez is. Sajnos többségüknek ma már csak a romjait láthatod, de a Lonar város közepén álló Daityasudan-templom, amit Vishnu isten Lonasur fölött aratott győzelmének dicsőségére emeltek, ma is áll, és igazi gyöngyszeme a korai hindu építészetnek. Ha az utazó szuvenírt szeretne, egész olcsón hozzájuthat a különleges, máshol fel nem lelhető sókristályok egyikéhez, melyek évezredek kémiai folyamatainak eredményeiként jöttek létre a tó mentén.

A sivatag zöldellő oázisa: Wolfe Creek-kráter, Ausztrália

A 875 méter széles kráter nevét a közelben található, Robert Wolfe után elnevezett tóról kapta, ám gyakran tévesen Wolf-kráternek hívják. Ez a név szerepel a 2005-ös, itt forgatott horrorfilm címében is. A 300 ezer éves kráter és környéke mellesleg egyáltalán nem horrorfilmbe illő környezetet ölel magába. Ha gyalogosan közelíted meg, a száraz, kietlen tájban először fel kell kapaszkodnod a 25 méter magas, homokkal borított peremre, innen ereszkedhetsz alá a kráter ötven méter mélyen fekvő fenekére. A kráter közepét fehér pöttyök tarkítják a talaj mésztartalma miatt, és ennek köszönhető az is, hogy az egyébként barátságtalan környezetben itt fák és cserjék nőnek.

A kráter tehát valóságos kis oázist rejt az ausztrál sivatag közepén. A mostoha körülmények miatt nincs túl sok turistalátványosság a környéken, de egy információs pontot és egy piknikezőhelyet kialakítottak a látogatók számára. Ivóvíz nincs a közelben, így jó, ha a kiránduló visz magával. Az autóúton sem árt vigyázni, mivel a sivatag tele van éles szikladarabokkal, és a port sem bírja minden jármű. A táj szépségét azonban éppen az adja, hogy a peremről az egyik oldalon a néptelen, zord sivatagot, míg a másikon a zöld lombokat és a gazdag élővilágot látod.

Ezt is szeretjük