3 egyedülálló kirándulóhely az országban
Vedd célba a következő helyeket, melyek mindegyike egy nyugodt, békés világba repít.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Még jó pár hét hátravan a télből, ám ahhoz, hogy kimozdulj, felfrissülj, és tiszta levegőt szívj, nem kell rügyfakadásig várnod. Akár a természet erejével, akár a múlt századok csendjével vagy egy ősi életforma mindennapjai által szeretnél feltöltődni, a következő helyeket megéri felkeresned.

Út a Krisna-völgybe

Egy szelet India: Krisna-völgy

Ha Fonyódnál lekanyarodsz a 7-es útról, és Kaposvár felé fordulsz, majd mintegy húsz percig haladsz a Somogyvámos felé tartó, kanyarokkal teli autóúton, egy egészen különös világban találhatod magad. A faluba érve már színes táblák sora igazítja útba a Krisna-völgybe igyekvőket. A völgy bejáratánál míves kapu, majd a földúton végigdöcögve megannyi egyedi érdekesség fogadja a látogatókat - mindjárt az út elején két életnagyságú elefántszobor.

Távolabb apró tavacskák, színes emlékhelyek, egy iskolaépület, a dombtetőn pedig maga a templom a szentéllyel. Minden látványosság körbejárható, megtekinthető, az ott élő hívők nagy örömmel és készséggel fogadják és vezetik a látogatókat, akik az ebédlőben a szerzetesek aznapi - szigorúan vegetáriánus - menüjét is megkóstolhatják.

A templom legfőbb látványossága kétségkívül a szentély. A teremben béke és nyugalom honol, illetve kellemes füstölőillat terjeng. A falra festett, élénk színekben pompázó festményeken Krisna, az isten és az ötszáz évenként a földre érkező próféták láthatók.

A főépület mögött, a völgyben emelkednek a szerzetesek házai, melyekhez a szükséges áramot szélforgók vagy napkollektorok biztosítják. A Krisna-hívők televíziót nem néznek, és mosógépet sem használnak. A bentlakók négykor kelnek, majd csaknem négyórás meditálás után kezdődik a munka.

Fél nap csak szűken elegendő arra, hogy mindent tüzetesen megnézz ezen a különleges helyen, azonban a völgylakók erre is gondoltak. Ha hosszabb időt szeretnél itt tölteni, a kényelmes vendégszobákban meg is szállhatsz.

Az egyik legszebb Duna-parti település: Zebegény

A folyópart, az út, a vasút és a Börzsöny találkozásánál szinte alig marad hely az egyik leghangulatosabb Duna-parti település, a meseszép Zebegény házainak. Ha ezt a helyet választod úti célodul, természeti szépségekben és kulturális látnivalókban sem szenvedsz majd hiányt. A festői szépségű üdülőfalu plébániatemplomát a szecesszió népi ágát képviselő Kós Károly - Wekerle-telep, a főváros állatkertjének egyes pavilonjai, Városligeti Általános Iskola - és Jánszky Béla tervezte.

A templom 1910-ben készült el, belső falait a szintén szecessziós irányzathoz sorolható Kőrösfői-Kriesch Aladár - a Zeneakadémia freskói -, a gödöllői művésztelep alapítójának tanítványai készítették a mester irányításával. A templom komolyzenei hangversenyeknek is gyakran ad otthont.

A közelben keresztút vezet az 1853-ban, klasszicista stílusban emelt Kálváriakápolnához és a stációkhoz, illetve a mellette álló kilátóhoz, melynek tetejéről káprázatos Duna-völgyi panoráma tárul majd eléd.

A zebegényi tájat és embereket örökítette meg vásznain a modern magyar művészet egyik kiemelkedő alakja, a festő és grafikus Szőnyi István, akinek műveit és emlékét múzeum őrzi egykori házában - Bartók utca 7. -, és aki a község temetőjében nyugszik. Egy Duna-parti séta is feledhetetlenné teheti a kirándulást, de különleges élményt jelent a Hajózástörténeti Gyűjtemény is - Szőnyi István utca 9. -, mely Farkas Vince nyugalmazott hajóskapitány életműve.

A lovak birodalma: Bábolna

Bábolna lovas története 1789-ben, a ménesbirtok megalapításával kezdődött, és a sikertörténet a mai napig tart. A mai Bábolna Nemzeti Ménesbirtok egykori szakemberei hajdanán a császári hadtestek számára tenyésztették ki a legmegfelelőbb alkattal és tulajdonságokkal rendelkező lófajtát, minek köszönhetően a bábolnai ménes a 18. századtól igen elismertnek számít, és a helyi lótenyésztés - Shagya-arab - Európában és szerte a világban meghódította az arab lovak szerelmeseit.

Egy, az 1758-ban épült, majd később tiszti kaszinóvá alakított épület ad otthont a bábolnai lovasmúzeumnak. Az épület két termében archív fotók, serlegek, kupák, festmények és egyéb relikviák mutatják be a helyi lótenyésztés történetét, illetve a kiemelkedő eredményeket elért lovak életútját. Szemben, az egykori Szapáry-kastély épületében működik a ménesudvar, mely számos látnivalót kínál, többek között a 18. századi épület belső udvarán látható mellszobrokat, melyek az egykori ménesparancsnokokat ábrázolják.

Innen érdemes átsétálnod az udvartól néhány száz méterre található húszhektáros arborétumba és állatparkba is. Igazi ritkaság a Híres Lovak Emlékparkja, melyben a lovakra nevesített sírok emlékeztetnek. A park melletti legelő, illetve épület, az úgynevezett csikótelep szintén látogatható.

Cikkünk a Reader's Digest Csodaszép Magyarország című könyve alapján készült. Kép: hu.wikipedia.org, Sunion.

Ezt is szeretjük