Tóparti sétányok, angolpark, kastély, cukrászdák: így néz ki a legromantikusabb magyar város
Tökéletes hangulatos délutánokhoz.

tata
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tata a vizek városa, ám a helyiek általában gyorsan hozzáteszik, hogy a vadludak, a vízimalmok és a műemlékek városa is, mely összetevőknek köszönhetően - a híres várral és a helyi kastéllyal kiegészülve - az ország egyik legromantikusabb települése, mely nem csak a szerelmesek számára jelent kötelező úti célt.

Tatán nem csak egy délutánt, de napokat lehet eltölteni. Ismerd meg a város látványosságai közül az Öreg-tavat és partján az Öregvárat, az Esterházy-kastélyt és még sok mást!

A legszebb tatai séta

Tatán minden út a híres Öreg-tóhoz vezet, a várossal való ismerkedést ezért érdemes itt kezdeni. A tó megkerülése gyalogosan nem kis vállalkozás, kényelmes tempóban akár több órát is igénybe vehet. A város felőli oldalon betonozott a gyalogút.

A tó felől a vízbe hajló fűzfák, vitorlás- és sétahajó-kikötő, valamint egy csónakház övezi a sétautat, a másik oldalon pedig változatos stílusú, nagypolgári lakóházak, valamint hangulatos éttermek és cukrászdák találhatóak. A városban ma is álló 14 vízimalom közül kettő - a Pötörke- és a Czegényi-malom - található közvetlenül a tó partján, egy pedig nem messze innen.

Romantikus vízi vár a tó partján

A tó mentén a leghíresebb épület a 14. században épített tatai Öregvár. Vízi várnak is nevezik, mert alapjai benyúlnak a tóba. Zsigmond király tornyokkal, lakószárnyakkal bővítette ki, és királyok számára is alkalmas, pompás várkastéllyá változtatta. Az 1423-tól két éven át e kastélyban élő Zsigmond itt fogadta a bizánci császárt és a dán királyt is, később pedig Mátyás király is többször megszállt itt a környéken rendezett vadászatok alkalmával.

Később az egész terület az Esterházyak birtokába került, akik többször átépítették a várat. Az eredetileg négy torony közül csupán a keleti bástya áll, a déli romos, a közöttük húzódó rész azonban ma is látható, bejárható.

Itt működik 1959-től a híres fazekas és fajanszkészítő, Kuny Domokos nevét viselő múzeum. A vármúzeumban helytörténeti és egyházi emlékek kiállítása tekinthető meg.

Az Esterházy-kastély

A vártól néhány lépésnyire áll a mára már megkopott, sárgára festett Esterházy-kastély. Az odáig vezető út mellett a hatvanas-hetvenes években - elsősorban televíziós ismeretterjesztő műsorainak köszönhetően - nagy népszerűségnek örvendő Kossuth-díjas fizikus, Öveges József professzor, majd közvetlenül a tóparton Keresztelő János szobra áll. Az 1765 és 1780 között emelt barokk épületegyüttes a Tatán számos maradandó értéket alkotó építész-tervező, Fellner Jakab munkája.

Az 1800-as évek végétől kulturális vonzereje miatt a kastélyt magyar Weimarként emlegették. Érdekessége a báltermen kívül az itt található eredeti cserépkályha is, a néhol megmaradt parkettázás, a könyvtárszoba, a titkos szoba és a hollandi fürdőszoba. A fürdőszobából a tó felé letekintve látható az a három oszlop is, mely az 1809 és 1913 között működő szabadtéri színházra emlékeztet. A teátrumot az úri pletykák szerint azért kellett bezárni, mert az idősödő Esterházy Miklós felesége túl gyakran és túl nagy érdeklődéssel tekintgetett az ifjú színészlegények felé.

A Kálvária-domb

A kastélytól mintegy tízperces sétával érhető el a Kálvária-domb, mely több látnivalót is kínál. A dombtetőn áll az eredetileg gótikus stílusban épült, majd Fellner Jakab által átalakított Kálvária-kápolna, mellette a Kálvária-szoborcsoport, nem messze pedig egy igen látványos épület, a monumentális víztorony.

A domb oldalán egy különleges, 45 méter magas téglatorony szolgál kilátóként, ahonnan a környező hegyekre és völgyekre is fenséges kilátás nyílik. A kilátó tetejébe 175 lépcső vezet fel. A domb tövében található Tatai Kálváriadomb Természetvédelmi Terület igazi különlegességgel szolgál: itt látható a 200-250 millió év történetét bemutatni hivatott szabadtéri régészeti és geológiai múzeum.

Görög-római szobormásolatok

A budapestitől eltérően a tatai Hősök tere egészen parányi, ám feltétlenül érdemes felkeresni, ugyanis itt kapott helyet a Szobormásolatok Múzeuma is. Az egykori zsinagógába a Szépművészeti Múzeum raktárából kétszáz ókori szoborutánzatot szállítottak át a hetvenes években. A Milói Vénusz, a Laokoón-szoborcsoport és sok más nevezetes antik alkotás mellett a görög Parthenón frízét díszítő domborművek másolatai kínálnak évezredes időutazást a látogatónak az épület mindkét szintjén.

Az új városközpont látványosságai

Arról, hogy Tata további látnivalókat is tartogat, az új városközpontban győződhetsz meg. Az Országgyűlés tér ékessége a nyolcszögletű haranglábtorony, az úgynevezett Óratorony is. A város jelképévé vált építmény felső része szegecsek és vaskalapácsok nélkül, csakis fából, fa alkatrészekből készült. Az út másik oldalán áll a kapucinus rendház, emellett a toronytól tízperces, könnyű sétával érhető el a 46 hektáros angolpark, mely a Cseke-tavat és a híres tatai edzőtábort is magában foglalja.

A sétányon néhány mesterséges építmény is található. A park legkülönösebb tartozéka a romantikus műrom, melybe római kori köveket és a vértesszentkereszti templomrom 24 oszlop- és pillérfőjét is beépítették. A park további különlegessége az álmecset és a közepén emelt egykori Esterházy-kerti lak.

Cikkünk a Csodaszép Magyarország című könyv alapján készült. Kép: indafoto.hu / fülemüle, hu.wikipedia.org, Joxy.

Ezt is szeretjük