1 eurós házak Olaszországban: bűbájos vidékeken kínálják őket, de tényleg megéri?

A hihetetlennek tűnő ajánlatnak sokan nem tudnak ellenállni, vannak, akik már be is számoltak a tapasztalataikról.

maenza
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A festői Olaszországba visszavágyik, aki valaha megtapasztalta az ott uralkodó, örömmel teli életérzést, gyönyörködött a szebbnél szebb tájakban, és élvezte az egyszerű, de ízletes, minőségi alapanyagokkal dolgozó konyha fogásait. Az utóbbi években nagy médiaérdeklődés övezi, hogy a bájos kis olasz falvak jelképes egy euróért kínálják eladásra lakatlan, düledező házaikat.

A híreket olvasva sokan játszadoznak el a gondolattal, hogy mi lenne, ha élnének a rendkívül csábító lehetőséggel, és egy gombóc fagyi áráért áttennék székhelyüket az idilli országba, ahol mosolygós helyiek és édes élet várja majd őket. Persze az ember fejében azért motoszkál a kétely, hogy mindez talán túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, vajon tényleg megéri beruházni egy ilyen ingatlanba? 

Szinte minden régióban van eladó ház

Itthon is megfigyelhető a jelenség, hogy a kisebb, sok esetben az alapvető szolgáltatásokat is nélkülöző falvakból a fiatalabb generációk sorra költöznek be a munkahelyet, szórakozási lehetőségeket, oktatási és egészségügyi intézményeket kínáló nagyvárosokba. Az urbanizáció eredménye pedig az apró települések elnéptelenedése, az épületek pusztulása. Olaszországban a polgármesterek az egyeurós házak rendszerével állítanák meg a folyamatot, és lehelnének életet a településekbe. Az olasz mintával egyébként azóta már több ország kísérletezik.

A friss levegőjű Alpoktól a forró Szicíliáig jóformán minden régióban van lehetőség jelképes összegért házat venni, 2021 nyarán kisebb szenzációként robbant a hír, hogy már Róma közelében, Lazio régióban, a várostól körülbelül 100 kilométerre fekvő Maenza nevű település is beszállt az eladók közé. A vevőktől 5000 eurós kauciót kérnek, és vállalniuk kell azt is, hogy három éven belül felújítják az ingatlant. Amennyiben egy házra többen is pályáznak, az élvez elsőbbséget, aki ott is telepedne le, illetve minél hamarabb el tudná végezni a szükséges munkálatokat.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy vannak szép számmal, akik élnek is az olaszok kínálta lehetőséggel, főleg az amerikai és a nyugat-európai állampolgárokat mozgatja meg az ajánlat. A vevők között sokkal kisebb számban vannak az olasz nemzetiségűek, egyes vélemények szerint azért, mert ők értelemszerűen jobban tisztában vannak a hátulütőkkel, a bürokratikus nehézségekkel, a rengeteg papírmunkával, a felújítási költségekkel és problémákkal, a mindennapok szervezésének bonyolultságával. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A települések más és más konstrukciókat találnak ki, előfordul, hogy tulajdonképpen egy licitről van szó, ami egy euróról indul, a tényleges eladási ár ennél jóval magasabb lehet. A vevőnek általában vállalnia kell, hogy néhány éven belül felújítja a gyakran meglehetősen romos állapotú ingatlant, jókora összegeket fordítva rá. Egyes önkormányzatok egyébként felújítási támogatást is nyújtanak az újdonsült tulajdonosoknak. Az egyeurós házaknak már saját oldaluk is van, innen például le lehet tölteni egy e-bookot, ami segít a folyamat lebonyolításában - 5 euróért. 

Mit gondolnak a vásárlók?

A CNN Travel több vásárlót is megkérdezett az élményeiről, benyomásairól, illetve arról, hogy utólag hogyan értékelik a döntésüket. A napjainkban a 30-as éveik elején járó francia pár, Morgane Guilhot és a férje az elsők között voltak, akik a Szicília szívében fekvő gyönyörű városkában, Mussomeliben egy euróért házat vettek. Az 50 négyzetméteres, 15 négyzetméteres panorámás terasszal rendelkező ingatlant második családi otthonnak szánták, és mivel mindketten járatosak a felújítási munkálatokban, gyorsan lakható állapotúvá is varázsolták. Egyáltalán nem bánták meg a döntésüket, segítőkész és barátságos helyiekkel találkoztak, és bár az interjú idején még csak nyaralóként használták a házat, már azt tervezgették, hogy nyugdíjas éveik varázslatos helyszíne lehet. Hangsúlyozták, hogy fiatalok, így addig még bőven lesz idejük elsajátítani a nyelvet is - ez mindenképp fontos azoknak, akik Olaszországba költöznének, mert vidéken sok helyütt nem elegendő az angol nyelvtudás. 

A chicagói pénzügyi tanácsadó, Meredith Tabbone a szintén szicíliai Sambucában vásárolt házat, igaz, végül nem egy euróért. Amikor 2019 januárjában a média felkapta a hírt, miszerint a település eladja az elnéptelenedett ingatlanokat, a világ minden tájáról özönleni kezdtek a megkeresések. A polgármester, aki egyrészt látta, hogy nem tudják kielégíteni az igényeket, másrészt pedig felfedezte a történetben rejlő üzleti potenciált, végül árverésre bocsátotta a házakat, amik különböző árakon keltek el, körülbelül 25 ezer euróig, ami ugyan jóval több, mint az egyeurós ajánlat, de még így is bőven megérte a vevőknek. Amikor Tabbone rájött, hogy a felmenői között Sambucában élők is vannak, két házra küldött ajánlatot anélkül, hogy megnézte volna őket személyesen - bizonyos települések ragaszkodnak a személyes vizithez. A nő babonából 5555 eurót ajánlott a házak darabjáért, és meg is vásárolhatta az egyiket, amibe annyira beleszeretett, hogy azt fontolgatja, hogy megszerzi az olasz állampolgárságot, és a nyugdíjas éveit ott tölti majd. 

A legtöbb beszámoló egyébként pozitív tapasztalatokat oszt meg, úgy tűnik, hogy hiába van számos rejtett és kevésbé rejtett pluszköltség, ügyintézési nehézség, összességében elégedettek az ügylettel. Sokan nyaralónak vásárolják az ingatlant, és csak később, nyugdíjasként terveznek letelepedni a faluban, kisvárosban, ami a településnek feltehetően kevésbé előnyös, mintha ott is élnének, de a házak megmenekülhetnek így. 

Olaszország-kvíz

Olaszország szerelmese vagy? Mielőtt költöznél, teszteld, hogy mennyire ismered az országot és a kultúráját!

(Képek forrása: Getty Images Hungary. A cikk borítóképén: Maenza óvárosának részlete.)

Ezt is szeretjük