15 tonna zöldséget dobtak ki Budaiék

Nem adták az éhezőknek

Gyorsan romlik a dinnye, illetve a paprika is, és azt sem tudni, mivel kezelték.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hétvégén 15 tonna zöldséget és gyümölcsöt foglaltak le a Nagybani Piacon. A tudósításokból kiderült, hogy az élelmiszert megsemmisítették. A Vidékfejlesztési Minisztériumtól azt kérdeztük, miért semmisítették meg ezeket a termékeket, ahelyett, hogy odaadták volna a rászorulóknak.

Mint a VM válaszából kiderül, ennek több oka van. Az egyik, hogy a lefoglalt élelmiszerek biztonsága általában nem garantálható.

Nem lehet tudni, milyen növényvédőkkel kezelték

- Első a biztonság. A biztonságos, ellenőrzött élelmiszerhez való jog minden fogyasztónak kijár attól függetlenül, hogy milyen úton, vásárlással vagy adományozással jut az adott élelmiszerhez - tették hozzá.

A magyarázat szerint a bizonytalan eredetű, hiányos dokumentációjú tételek esetében - ha minőségüket tekintve meg is felelnének a követelményeknek, és ránézésre esetleg kifogástalannak tűnhetnek - a termék útja nem követhető nyomon a termelőig, nem ellenőrizhető, hogy mikor és milyen növényvédő szerekkel kezelték.

Mint megtudtuk, a Nagybani Piacon legutóbb lefoglalt termékeknél ez hangsúlyosan igaznak bizonyult, mivel a hatósági intézkedés alapja az ismeretlen eredet és a megjelölés hiányossága volt.

Ráadásul hamar meg is romlanak

A másik ok a minisztérium szerint, hogy a lefoglalt zöldség-gyümölcs esetében az esetleg fogyasztásra alkalmas áruk karitatív célra történő átadását az is megnehezíti, hogy jellegüknél fogva - különösen megfelelő tárolás nélkül - gyorsan romló élelmiszerek, így csak fogyaszthatatlan állapotban jutnának el a rászorulókhoz.

Fotók: így hűti magát a magyar a tikkasztó melegben

Nézegess képeket!

Elolvasom

Az élelmiszerlánc-felügyeletért és biztonságért felelős szakemberek 31 vállalkozást ellenőriztek, és hét esetben kellett intézkedniük. Lefoglaltak két tonna nektarint, 12 tonna görögdinnyét, továbbá még fél-fél tonna paprikát és paradicsomot.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Ezekre mondta azt a VM, hogy biztonságuk nem garantálható, illetve, hogy hamar megromlanak, ezért nem juttathatják el őket a rászorulókhoz.

Ezt is szeretjük