Még mindig tarol a magyar előadó: világsztár lehet belőle?

Így alakult az utóbbi három hónap legnézettebb magyar zenei videóit rangsoroló Artisjus-lista.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

ByeAlex Kedvesem című dala négymillió feletti kattintással toronymagasan vezeti a tavasz legnézettebb online magyar zenei videóit rangsoroló Artisjus YouTube Toplistát.

A Majka, Curtis, BLR trió trónfosztott lett ugyan, cserébe a dobogó második és harmadik foka is az övék. Pápai Jocival készítették el Nekem ez jár című nótájukat, amelyre két hónap alatt több mint hárommilliószor voltak kíváncsiak a magyar internetezők. A legnépszerűbb hazai zenei videók között tavasszal is a hip-hop volt a vezető műfaj.

Több mint négymillió

Teljes egy éven át Majka, Curtis, BLR Belehalok című produkciója volt a nagy internetes favorit. A dal nemcsak online aratott sikert: június első hétvégéjén Fonogram-díjjal - az év dala - ismerték el a trió produkcióját.

A klipre még 2013 tavaszán is több mint egymilliószor kattintottak a magyar internetezők, ez a tavaszi lista harmadik helyére volt elég.

Majkáék Pápai Joci közreműködésével március végén azonban új dallal debütáltak. A Nekem ez jár nagyon erősen nyitott, hárommillió fölötti megtekintéssel rögtön a lista második helyére ugrott alig több mint két hónap alatt.

A Fonogram-díjjal - az év felfedezettje - jutalmazott ByeAlex Kedvesem című dala azonban toronymagasan vezeti a tavaszi Artisjus YouTube Toplistát. Az Eurovíziós Dalfesztivál televíziós döntőjében május közepén milliók látták a rádiók által is előszeretettel sugárzott produkciót, az interneten mégis további 4,2 milliószor játszották le.

Erős mezőny

A zeneipar számára meghatározó események az online nézettséget is erősen befolyásolják. Az Eurovíziós Dalfesztivál nem csak a hazai győztesnek hozott népszerűséget: Mohamed Fatima Nem baj című dala 1,1 millió feletti nézettséget produkált a neten, Radics Gigi Úgy fáj című produkciójára közel félmilliószor, Kállay-Saunders András My Baby című szerelmes nótájára pedig közel háromszázezerszer kattintottak a magyarok.

Bódi László Cipő fájdalmas elvesztése pedig sokakat nosztalgiázásra sarkallt, így a Republic három dallal is felkerült a tavaszi toplistára. Az idei Sziget Fesztivál himnuszának megválasztott Punnany Massif-nóta újonnan került a listára, már közel négyszázezerszer játszották online.

Ők a legdögösebb hazai sztárok 25 alatt

Nézegess képeket!

Elolvasom

Az internetezők a YouTube ajánlásainak is köszönhetően szívesen hallgatnak meg egymás után több dalt ugyanattól az előadótól. Majka összesen ötmillió feletti kattintással négy dallal is képviselteti magát a listán. Az esztergomi gengszterrapper, Mr. Busta négy felvételben érintett, a Punnany Massif háromban, Radics Gigi és L.L. Junior pedig két-két dallal szerepel a legnézettebb 30-as listán. 

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Világsztár a YouTube-on

Az Artisjus YouTube Toplistájának 30 legnépszerűbb videóját három hónap alatt 21,8 milliószor nézték meg. A YouTube-on havonta egymilliárdan néznek videókat, és ezzel a világ legnagyobb színpadát biztosítja bárkinek. Psy a Gangnam Style-lal koreai énekesből itt lett világsztár. ByeAlex példájából pedig már az is látszik, hogy indulhat el egy magyar zenész a nemzetközi karrier felé a YouTube-on. Egy dal sikeréhez jelentősen hozzájárulnak a belőle készített feldolgozások, paródiák is - a Kedvesem orosz változatát például már több mint kétszázezerszer hallgatták meg.

A lista negyedévente az Artisjus által kiadott, VOLTfolió-díjra jelölt Dal+Szerző magazinban jelenik meg.

Kép: MTVA/Zih Zsolt

Ezt is szeretjük