Ilyen XVI. Benedek sírja a Szent Péter-bazilikában - Vasárnap reggel nyitották meg a látogatók előtt a kriptát
Mától látogatható a december 31-én elhunyt XVI. Benedek sírja a bazilika altemplomában.

xvi. benedek
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Megnyitották a látogatók előtt vasárnap reggel a Szent Péter-bazilikában a pápáknak szentelt kriptát, ahova csütörtökön eltemették a december 31-én elhunyt XVI. Benedek nyugalmazott pápát.

 A január 5-én eltemetett XVI. Benedek sírja a bazilika altemplomában, az úgynevezett grottákban található, ahova többek között a főoltár oldalától lehet lejutni.

Látogatható XVI. Benedek sírja 

XVI. Benedek sírját egyszerű fehér márványlap fedi. A carrarai márványból készült sírlapon a latin Benedictus PP XVI felirat olvasható. A monogram a Pontifex pontificium kifejezés rövidítése, amelyet a pápák saját címként használnak. XVI. Benedek, aki 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje, visszavonulása után sem mondott le róla.

 A sírkő alsó részén a görög Krisztus szónak a keresztény ikonológiában használt szimbóluma látható, vagyis egy P és egy X betű egymásba illesztve. A sírkő feletti falat egy reneszánsz dombormű díszíti, melyen Szűz Mária karjában tartja a gyermek Jézust, két oldalán angyalokkal.  

  A kripta a pápák hagyományos temetkezési helye: korábbi vatikáni bejelentés szerint XVI. Benedek választotta ki magának a sír helyét, és ott nyugszik, ahol korábban XXIII. János és II. János Pál pápa, akiknek porait szentté avatásuk után a bazilika kápolnáiba helyezték át. Az altemplom azon pontjáról van szó, amely a legközelebb esik a Szent Péter apostolnak tulajdonított sírhoz, amely pont a főoltár alatt található.  

Kilenc órakor nyitották meg a kriptát, ahova akárki lemehet, miután bejutott a bazilikába. Nem kell külön foglalás vagy jegy XVI. Benedek sírjához. Nincsen külön sor sem, a látogatóknak ugyanazt az útvonalat kell követni, mint a bazilikába való bejutáshoz. A sírnál a hívők megállhatnak egy rövid imára, és virágot is elhelyezhetnek. Az MTI tudósítója helyszíni jelentése szerint a hívők már kilenc óra előtt sorban álltak a bazilikába való bejutáshoz, hogy elsőként róhassák le kegyeletüket a sírnál. Voltak közöttük olyanok, akik nem tudtak részt venni a ravatalozáson vagy a temetésen, mások a temetésen is ott voltak, de a sírnál is imádkozni akartak.

    XVI. Benedek ravatalához több mint 195 ezren járultak három nap alatt. Temetésén ötvenezren vettek részt. 

Elhunyt XVI. Benedek nyugalmazott pápa 

95 éves korában elhunyt XVI. Benedek nyugalmazott pápa.  Joseph Ratzinger német teológus-pap 2005 és 2013 között volt a katolikus egyház feje.

(Kiemelt kép: Getty Images Hungary. Cikken belüli képek: Profimedia.hu.)

Ezt is szeretjük