Sohasem találnád ki, mi volt a 10 ezredik szó a Wikipédián
Nézd meg!
Ma tíz éve, hogy mérföldkőhöz érkezett a magyar Wikipédia. Nézd meg, mi történt ezen a napon!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nagy nap ez a Wikipédia történetében, ugyanis tíz évvel ezelőtt került fel a tízezredik magyar szócikk. Az ominózus bejegyzés tartalma és a lexikon között ugyan semmilyen kapcsolat nincs, mégis érdekes, hogy mi ez a szó.

Vicces, hogy a magyar nyelvű Wikipédia történetében oly jelentős szócikk pont nem magyar szó köré íródott: a tízezredik ugyanis egy olasz eredetű francia szó, a gouache volt. Tudod, mit jelent?

Gouache

"A gouache - francia szó, kiejtése kb. 'guas', magyarul művésztempera - egy vízfestési technika neve a festészetben. Ennél a festésnél a vízfestékhez különböző kötőanyagokat adnak - enyvet, tojásfehérjét, mézet stb. -, így a festék átlátszatlanná válik. A gouache-t fedőfestésként alkalmazzák, mivel több réteg festhető egymásra a színek keveredése nélkül.

Maga a szó az olasz guazzo - vízfesték - szóból ered, és a 18. században a franciák kezdték alkalmazni, bár maga a technika már az 16. századi Európában is használatos volt. A festék megszáradva kicsit más színű, mint nedvesen, ezért nehezebb kikeverni a színeket. Ha túl gyorsan festik fel a színeket, a festék repedezésre is hajlamos. Ezt úgy lehet kiküszöbölni, hogy sűrítik valamivel" - írja a Wikipédia a szócikkben.

Ennyi szó van a Wikipédián

Az enciklopédia adatai szerint a magyar változatban ma már 310 038, tartalommal rendelkező szócikk található, de ez persze semmi a lexikon teljes adatbázisához képest. A pontos számot nehéz lenne nyomon követni, hiszen a 286 nyelven olvasható Wikipédia-projektet folyamatosan szerkesztik, de körülbelül 30 millióra tehető, annyi pedig biztos, hogy a tízmilliomodik szócikk már több mint hét éve, 2008. március 27-én létre jött.

A Wikipédia mai formája 2001 januárjában született meg Jimmy Wales és Larry Sanger jóvoltából, a magyar változat pedig alig nyolc hónappal később, 2001 szeptemberében indult el. Ha szeretnéd megnézni, milyen lenne a te saját Wiki-szócikked, kattints ide az útmutatóért!

Ezt is szeretjük