Korábban is voltak bűnügyei a fegyveres támadónak
A rendőrök végül végeztek vele
A buddhista hit sem segített lecsillapítani a viharos kedélyeket.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az amerikai média szeptember 16-án este közölte, hogy 2011-ben sorozatos fegyelemsértés miatt leszerelték Aaron Alexist, aki hétfőn fegyveres támadást intézett a haderőnem egyik washingtoni parancsnoksága ellen.

A haditengerészet központja Washingtonban

A 34 éves férfi szeptember 16-án egy gépkarabéllyal és egy pisztollyal felfegyverkezve, valószínűleg egy hamis igazolvány segítségével bejutott a szigorúan őrzött logisztikai parancsnokság épületébe.

A rendőrség még mindig nem biztos abban, hogy a támadó egyedül indította el a lövöldözést, vagy tettestárssal együtt, valamint az indíték sem ismert eddig. A hatóságok szerint nem valószínű, hogy nemzetközi terrorizmushoz köze lenne az elkövetőnek.

Egy tucat ember életét vesztette

A haditengerészet központjában kialakult tűzharcban a férfi több embert is meglőtt, közülük 12 személy vesztette életét, és még három ember állapota válságos. A támadóval a rendőrök végeztek.

A 34 éves Aaron Alexis a hétfői munkakezdéskor kezdett lövöldözni, de későbbi információk szerint több támadóról van szó. A washingtoniakat figyelmeztették, hogy jobban teszik, ha nem hagyják el a lakásukat, amíg el nem el nem kapják az esetleges többi támadót. A haditengerészet legnagyobb parancsnokságán nagyjából háromezer ember dolgozik, akik hadihajók, tengeralattjárók, illetve azok fegyverzetének megépítésével, beszerzésével és karbantartásával foglalkoznak.

A szigorúan őrzött területhez tűzoltók és rendőrautók érkeztek, és lezárták a környéket. A hatóságok úgy vélik, hogy tettestársa lehet az este fél hat körül lelőtt fegyveres támadónak, egy fekete, aki a támadás időpontjában katonai egyenruhára emlékeztető öltözetet viselt.

A lövöldözés miatt felfüggesztették a közeli légiforgalmat, nem indulnak, és nem fogadnak járatokat, lezárták a főváros iskoláit is, valamint megerősítették a Pentagon és az amerikai kongresszus épületeinek őrizetét. Az amerikai elnök, Barack Obama elrendelte, hogy pénteken naplementéig a kormányzati és a katonai épületeken eresszék félárbocra a zászlókat.

Amit az elkövetőről tudni lehet

Az elkövető Aaron Alexisnek két fegyveres konfliktusa is volt az elmúlt években, az egyik még 2004-ben, amikor a férfi szétlőtte egy építőmunkás autójának kerekeit, a másik pedig 2010-ben, amikor őrizetbe vették, amiért lakásának plafonján keresztül átlőtt a felette lakó szomszéd lakásába. Ez utóbbi esetben Alexis azzal védekezett, hogy a fegyvere véletlenül sült el, a 2004-es dühroham kapcsán pedig Alexis apja és saját maga is azt nyilatkozta, hogy az ideiglenes agressziót az eredményezte, hogy jelen volt a 2001-es terrortámadás egyik helyszínén.

Az elkövető 2007 és 2011 között a haditengerészetnél volt tartalékos, illetve egy Fort Worth-i repülőszázadnál szolgált. Alexisnek repüléstanból volt diplomája. Leszerelését követően a buddhista hitnek szentelte idejét, meditálni járt, megtanulta a thai nyelvet, és egy thai vendéglőben pincérkedett. Nem ivott és nem dohányzott.

Kép: en.wikipedia.org.

Ezt is szeretjük