Barack Obama a melegházasság mellett van

Indul a Budapest Pride

A jogvédők tartottak tőle, hogy idén is megpróbálják betiltani.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mint minden évben, a Szivárvány Misszió Alapítvány idén is bejelentette a BRFK-n a júliusi Budapest Pride rendezvénysorozatot, aminek nyitó rendezvényét június 30-án tartják.

Az Amnesty International április 16-án megjelent sajtóközleményében előre felhívta a figyelmet arra, hogy betilthatja a BRFK a Budapest Pride-ot, mondvacsinált okokra hivatkozva. Az egy hetes rendezvénysorozat lezárásaként július 6-án, szombaton felvonulást rendez a Szivárvány Misszió Alapítvány, ami a Hősök teréről indul délután 4 órakor.

Nem akarták tiltani

A rendőrség végül az elmúlt évek gyakorlatával ellentétben idén mégsem próbálkozott. A BRFK tudomásul vette a felvonulást, amelyet a rendőrség a szükséges erőkkel biztosítani fog, tájékoztatott a BRFK sajtóosztálya. Tehát idén nincs akadálya a  felvonulásnak.

Már előre tartottak a tiltástól

Az Amnesty International szerint a hatóságok idén jól döntöttek, hogy engedélyezték a rendezvényt, hiszen a Fővárosi Törvényszék 2011-ben és 2012-ben is megsemmisítette a tiltásról szóló határozatot, miszerint a Pride aránytalanul zavarná a főváros közlekedését.

A leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek jogaiért küzdő Szivárvány Misszió Alapítvány azonban továbbra is úgy tartja, hogy Magyarországon még nem valósult meg a jogegyenlőség, mivel másodrendű állampolgároknak tekintik őket. A szervezet kifejtette, hogy az alaptörvény negyedik módosítása, valamint az új Polgári Törvénykönyv elfogadása is súlyos következményekkel jár a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberek jogait tekintve, mivel kizárja az egynemű párokat a család fogalmából.

Mi a helyzet külföldön?

Magyarországon 2009-ben bevezették a bejegyzett élettársi kapcsolatot, ezért a kelet-európai országokhoz képest jobb a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberek helyzete. Tőlünk keletebbre viszont kifejezetten rosszabbak a körülményeik. Például Oroszországban büntetik a fiatalkorúak közötti homoszexuális propagandát és betiltották a melegfelvonulásokat, Ukrajnában pedig nem is próbálkoznak ilyesmivel. Szerbiában már nem engedélyezik, hiszen 2010-es Pride-on a rendőrök és a szélsőjobboldali ellentüntetők összecsapása során 150 ember sérült meg.

Köztudomású ugyanakkor, hogy a nyugat- és észak-európai országokban, Dániában, Belgiumban, Hollandiában, Izlandon, Norvégiában és Svédországban elő sem fordulhat, hogy betiltanak egy melegfelvonulást, hiszen ott még törvényesen is házasságot köthetnek a melegek, csakúgy, mint Uruguayban, Argentínában, Új-Zélandon vagy az Amerikai Egyesült Államok nyolc államában. Így ott csak nagyon ritkán éri atrocitás őket.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Amerikában már alkotmányellenes

Az amerikai elnök, Barack Obama június 26-án jelentette be Twitter-oldalán az amerikai legfelsőbb bíróság döntését, miszerint 5:4 arányban eltörölték a házasság védelméről szóló törvény egyik paragrafusát. Eszerint a házasság férfi és nő közötti kapcsolatot jelenti. Ez a lépés azért is fontos, mert ez a meghatározás érvényesült minden több mint ezer, házasságot érintő jogszabályban.

Ezt is szeretjük