Felháborító! Bármikor hozzáférhetnek az adataidhoz
Vajon minket is figyelnek?
Az amerikai lehallgatási botrány részletei.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség lehallgathatja az egész világot az erre kialakított adatgyűjtési programjuk alapján - vallotta az amerikai Edward Snowden, a CIA volt alkalmazottja.

A lehallgatási botrány június 7-én robbant ki Amerikában, amikor a 29 éves Snowden egy újságírónak beszámolt arról a tényről, miszerint a Nemzetbiztonsági Ügynökség három telefontársaságot, internetszolgáltatókat és hitelkártyás tranzakciókat is kategorizál - az információt a The Guardian jelentette meg június 5-i számában.

Mit jelent ez?

Az ügynökség az amerikai állampolgárok többségének, tehát körülbelül  300 millió embernek telefonálással kapcsolatos adatait, e-mail forgalmát és a kereséseket is gyűjtötte. A politikusok arra hivatkoznak, hogy 2001. szeptember 11. óta az adatgyűjtés érvényes, és az amerikai elnök, Barack Obama is védelmébe vette a programot. Azzal érvelt, hogy az adatgyűjtés kizárólag a terrortámadások megelőzésére szolgál, nem beszélve arról, hogy a kommunikációs tartalom alapos gyanú és bírói végzés nélkül nem vizsgálható.

Érvek mellette

Az elnök arra is kitért, hogy csak a hívások hosszát és a telefonszámokat rögzítik, ezen kívül pedig a terrortámadások megfékezése érdekében megengedhető az ilyen jellegű enyhe jogsérelem a magánszféra területén.

Ezt a szeptember 11-i terrortámadás után elfogadott Patriot-törvény teszi lehetővé. A jogszabály kimondja, hogy megengedhető a terrorgyanús személyek titkosszolgálati megfigyelése szövetségi bíró engedélyével. Ebbe beletartozik a telefonbeszélgetések, az egyéb kommunikáció, de még a vásárlási szokások megfigyelése is.

Az amerikai hírszerzés igazgatója, James Clapper elmondása alapján a titkos adatgyűjtésnek köszönhetően két terrortámadást is sikerült megakadályozni 2009-ben, az egyik a New York-i metró, a másik egy dán lapkiadó ellen irányult volna. A dailybeast.com június 12-i információi szerint az orosz titkosszolgálat jelezte Amerika felé a gyanús Tamerlan Carnajev megfigyelését, ám ők nem léptek. Holott a kettős bombatámadást elkövető férfi dagesztáni szélsőségesekkel csetelt.

A kiszivárogtató

A CIA és a Nemzetbiztonsági Ügynökség volt alkalmazottja, Edward Snowden szivárogtatta ki az információkat, hiszen úgy véli, hogy az ügynökség által folytatott adatgyűjtés veszélyt jelenthet a demokráciára, és már nem bírta elviselni, hogy a kormány mit művel az emberek magánéletével.

A 29 éves férfi maga kérte kilétének nyilvánosságra hozatalát, de nem szeretne reflektorfénybe kerülni. Miután megosztotta információit a jogvédő bloggerrel, Glenn Greenlanddel, május 20-án Hongkongba repült, és egy szállodában szállt meg. Azért ment éppen Kínába, mert ott elkötelezetten védik a szólásszabadságot. A férfia azt is elmondta, hogy 2009 óta a Nemzetbiztonsági Ügynökség programja kiterjedt Kína lakosaira is. Nem tartja magát sem hősnek, sem árulónak, csak egy szimpla amerikai állampolgárnak.

A reakciók

A kiszivárogtató férfi a Booz Allen Hamilton stratégiai és technológiai konzultációs nagyvállalat alkalmazottja volt. A cég elítéli Snowden tettét, szerintük a férfi megsértette a magatartási szabályzatot. Egyébként a Booz Allen bevételének 98%-a kormányzati, 23%-a pedig hírszerzéssel összefüggő megbízásból származott.

Az Európai Parlament is foglalkozott az üggyel június 11-én. Az unió alapjogként tekint a személyes adatok védelmére, állampolgárságtól függetlenül. Aggodalmukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy az amerikaiak az európai emberek adataihoz is hozzáférhetnek.

Az elmúlt években Olaszországban is megsokszorozódtak az adatvédelem megsértésére vonatkozó állampolgári panaszok, például különböző telefonos marketingszolgáltatások révén jutottak hozzá emberek adataihoz, vagy a munkahelyeken felállított kamerák is sértik a jogokat. Az amerikaiak alapvetően hősként tekintenek Snowdenre, és nem ítélik el, amit tett. Számukra fontosabb a magánszférájuk biztonsága és védelme.

Ezt is szeretjük