Óriási katasztrófától tartanak a szakértők a vasárnapi vulkánkitörés miatt - Képek a helyszínről
Már több mint hatezer embert kellett kimenekíteni otthonából a vasárnapi vulkánkitörés miatt.

K  AP20210920096
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szeptember 19-én tört ki a Cumbre Vieja vulkán La Palma szigetén, amely a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken fekszik. A tűzhányó kitörését már három nappal korábban előre jelezték, hiszen a térségben 4222 apró földrengést rögzítettek, amelyek egyre erősebbek voltak. Akkor a kormány és a hatóságok figyelmeztették a lakókat, hogy készüljenek egy esetleges evakuálásra, amely a katasztrófa után meg is kezdődött.

A földrengések, lávafolyamok, mérgező gázok, vulkáni hamu és savas eső veszélye miatt a sziget lakói közül szeptember 23-ra már több mint hatezer embert kimenekítettek otthonából. Óránként 700 méteres sebességgel folyt le a láva a vulkánkitörés után, ami mára óránként 200 méteres sebességre csökkent. Ám az elmúlt egy napban újabb földmozgásokat észleltek, ezektől egy új rés jött létre a tűzhányó oldalán, amelyből csakugyan láva tör elő, és más aggasztó tényezőkkel is számolni kell.

Nagy baj lehet, ha a láva találkozik a vízzel

Spanyolországban 1971 óta nem volt vulkánkitörés, ötven évvel ezelőtt szintén a 83 ezer lakost számláló La Palma szigetén található tűzhányó lépett működésbe. A jelenlegi kitöréskor a Cumbre Vieja több száz méteres magasságig ontotta magából a lávát, amely a házakat is elérte, megrongálva vagy megsemmisítve azokat. A vulkánkatasztrófák elleni kanári-szigeteki projekt vezetője szerint várhatóan a lávafolyam rövidesen eléri az Atlanti-óceánt. Az 1000 Celsius-fokot meghaladó hőmérsékletű láva és a víz találkozása robbanásokat okozhat, és mérgező gázfelhők keletkezhetnek.

Ezt is szeretjük