Ismét életbe lépett a vörös kód: kiadták a figyelmeztetést a rekkenő hőség miatt
Július 27. 8 órától július 29. 20 óráig kiadta a vörös kód figyelmeztetést az Emmi.

kanikula-nap
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ismét életbe lépett a vörös kód a hőség miatt - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma, röviden Emmi. A minisztérium az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzését és az országos tisztifőorvos által elrendelt hőségriadót figyelembe véve július 27. 8 órától július 29. 20 óráig kiadta a vörös kód figyelmeztetést. A speciális eljárásrend idején a hajléktalanellátásban az élet védelme az első - áll a közleményben.

A vörös kódnak két fontos célja van, egyrészt felhívja a társadalom figyelmét a rendkívüli helyzetre, másrészt a speciális eljárásrend alatt a szociális szektorban a diszpécser jelzése alapján minden intézménynek fogadnia kell a hajléktalanokat attól függetlenül, hogy kiknek nyújtanak szolgáltatást - tudatta a minisztérium. Nagyon fontos, hogy ha valaki bajba jutott embert lát, hívja a regionális diszpécserszolgálatot, amely a jelzések alapján azonnal tud intézkedni - írta a tárca.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra kéri az embereket, hogy a nagy melegben mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. Ne feledkezzenek meg a bőr védelméről sem, 11 és 15 óra között lehetőség szerint árnyékba kell húzódni. A szabad téren dolgozók, illetve a szabadtéri rendezvényeken szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen.

Az átlagosnál melegebb időjárás megterheli az egészséges szervezetet is, bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat. Az autóval közlekedőket is fokozott óvatosságra intik a meleg okozta dekoncentráltság miatt. Akik szabadságukat vízparton töltik, kerüljék a déli órákban a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, illetve semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

Tűző napon parkoló autóban senki ne hagyjon gyerekeket és állatokat, az autó ugyanis ilyenkor üvegházként működik, és akár 70 Celsius-fok fölé is emelkedhet a belső hőmérséklet. Ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot. Ne hagyjunk a kocsiban oldószereket, hígítókat, alkoholtartalmú fertőtlenítőket sem, mert a melegben párologni kezdenek, és a gőzük egy szikrától is belobbanhat.

Fotók: Getty Images

Képeken az extrém hőhullám a világban

A világ több pontján is elképesztő meleggel érkezett meg az igazi nyár, erről pedig látványos fotók is tanúskodnak. Volt, ahol még a házak szerkezete is megolvadt.

Ezt is szeretjük