Hogy kerül víz és oxigén a Holdra? - Itt a NASA válasza!

Hat éven belül elkezdik a Hold energiaforrásait a földlakók javára fordítani.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek
Hat éven belül elkezdik a Hold energiaforrásait a földlakók javára fordítani.

A NASA már egy sor meglepő felfedezést tett a Holdon: hidrogént és vizet is találtak. Innen jött a hivatal nagyszabású projektjének ötlete, mely a bolygó erőforrásaira vonatkozik, és hat év múlva már meg is hozhatja a gyümölcsét.

2018 környékére a NASA be akarja bizonyítani, hogy számos kihasználatlan energiabázis létezik a Földön túl is.

Víz a Holdon

Hat éven belül fel akarja küldeni a Holdra a NASA azt a rovert, amely egy bizonyos RESOLVE - Regolith and Environment Science and Oxygen & Lunar Volatile Extraction - elnevezésű különleges rakományt szállít majd.

A különleges szerkezetet a feladatáról nevezték el, melynek lényege, hogy felmelegítse és megvizsgálja a bolygó laza felszíni talaját - vagyis a regolitet -, oxigén és hidrogén nyomai után kutatva. Ha ezekre az anyagokra bukkan, a RESOLVE képes lesz arra, hogy vízzé egyesítse őket.

Korábban a kutatók már találtak bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a Holdon vízből keletkezett jég is található. A RESOLVE erre is rábukkan majd, hiszen a talaj melegítése során a jég felolvad, és vízgőzzé alakul, amit a szerkezetnek észlelnie kell.

Persze nemcsak ennyiből áll majd a szerkezet munkája, más hasznos vegyületek és anyagok jelenlétét is vizsgálja majd.

További tervek

Más bolygók erőforrásainak kiaknázása nemcsak a NASA-nak jutott eszébe: a Kanadai Űrügynökség is készített hasonló tervet. Kifejlesztettek egy - a Curiosity marsjáróhoz hasonló - terepjárót, az Artemis Jr.-t, amely az ügynökség és a hivatal szerint szintén alkalmas lehet a RESOLVE szállítására.

A NASA információi szerint a kutatók már meg is találták a tökéletes terepet a tesztelésre: olyan lávával borított területre bukkantak Hawaiion, amelynek felszíne nagyon hasonlít a Hold vulkáni síkságaira. 

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A mostani álláspont szerint 2018-ban kerülhet sor a víz és az oxigén előállítására a Holdon, és  2020-ban már a marsi energiaforrások feltérképezése is megkezdődne. 

Kép: wikipedia. org, Luc Viatour
Mobilképek: Pixabay, NASA

Ezt is szeretjük