Hogy kerül víz és oxigén a Holdra? - Itt a NASA válasza!
Hat éven belül elkezdik a Hold energiaforrásait a földlakók javára fordítani.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A NASA már egy sor meglepő felfedezést tett a Holdon: hidrogént és vizet is találtak. Innen jött a hivatal nagyszabású projektjének ötlete, mely a bolygó erőforrásaira vonatkozik, és hat év múlva már meg is hozhatja a gyümölcsét.

2018 környékére a NASA be akarja bizonyítani, hogy számos kihasználatlan energiabázis létezik a Földön túl is.

Víz a Holdon

Hat éven belül fel akarja küldeni a Holdra a NASA azt a rovert, amely egy bizonyos RESOLVE - Regolith and Environment Science and Oxygen & Lunar Volatile Extraction - elnevezésű különleges rakományt szállít majd.

A különleges szerkezetet a feladatáról nevezték el, melynek lényege, hogy felmelegítse és megvizsgálja a bolygó laza felszíni talaját - vagyis a regolitet -, oxigén és hidrogén nyomai után kutatva. Ha ezekre az anyagokra bukkan, a RESOLVE képes lesz arra, hogy vízzé egyesítse őket.

Korábban a kutatók már találtak bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a Holdon vízből keletkezett jég is található. A RESOLVE erre is rábukkan majd, hiszen a talaj melegítése során a jég felolvad, és vízgőzzé alakul, amit a szerkezetnek észlelnie kell.

Persze nemcsak ennyiből áll majd a szerkezet munkája, más hasznos vegyületek és anyagok jelenlétét is vizsgálja majd.

További tervek

Más bolygók erőforrásainak kiaknázása nemcsak a NASA-nak jutott eszébe: a Kanadai Űrügynökség is készített hasonló tervet. Kifejlesztettek egy - a Curiosity marsjáróhoz hasonló - terepjárót, az Artemis Jr.-t, amely az ügynökség és a hivatal szerint szintén alkalmas lehet a RESOLVE szállítására.

A NASA információi szerint a kutatók már meg is találták a tökéletes terepet a tesztelésre: olyan lávával borított területre bukkantak Hawaiion, amelynek felszíne nagyon hasonlít a Hold vulkáni síkságaira. 

A mostani álláspont szerint 2018-ban kerülhet sor a víz és az oxigén előállítására a Holdon, és  2020-ban már a marsi energiaforrások feltérképezése is megkezdődne. 

Kép: wikipedia. org, Luc Viatour
Mobilképek: Pixabay, NASA

Ezt is szeretjük