Nagy szilveszteri virsliteszt
Nincs szilveszter virsli nélkül. De figyelj, hogy mi kerül a kosaradba, ha nem akarod végül szendvicsek készítésével tölteni az estét.
A virslit valamikor még - azokban a boldog békeidőkben - elsősorban fiatal bika húsából készítették, így nem meglepő, hogy jó ideig még az arisztokraták is nagy kedvvel fogyasztották.
A kiváló élelmiszer hírében álló virsli azonban mára nagyon megváltozott. Sokféle készül belőle - sertés, baromfi, pulyka -, és alig-alig emlékeztet ősére. Kár, mert gyorsan elkészíthető, remek étel is lehetne. Sajnálkozás helyett lássuk a tényeket.
Mindenből tettünk a kosárba
Szokásunkhoz híven országos hálózattal rendelkező szupermarketekben vásároltunk. Az optimális összehasonlíthatóság érdekében ezúttal kizárólag azokat a fajtákat vettük meg, amelyek magukat békebelinek, hagyományosnak mondták, tehát sertés- és marhahúsból készültek. Különösen kíváncsiak voltunk azoknak a gyártóknak a termékeire, akik csomagolóanyagukon azt ígérték, virslijük roppanós, pattanós, vagyis olyan, amire a virslit kedvelő ember vágyik.
Tudtad?
A Wikipédia szerint a virsli a vörösáru-félék családjába tartozó, pépesítéssel készülő húskészítmény. A húspéphez adalékokat, állományjavítókat adnak. Mivel az alapanyag sokszor nagy mennyiségben tartalmaz rossz minőségű húst vagy nyesedéket, néhány évtizede a fehérje arányát szójakészítményekkel dúsítják. A pépet birka belébe vagy műanyagból készült bélutánzatba töltik, gyakran füstöléssel tartósítják. A pépesítésnek köszönhetően a végtermék színe és szerkezete egységes.
Megnéztük - először nyersen, kívülről
A virslik a szakértői szemek elé először nyers állapotban kerültek, akik elsőként a színüket és a méretüket vizsgálták. Érdekes módon a virslik között volt 10 centiméteres és 25 centiméteres fajta is. Ami a vastagságukat illeti, akadtak egészen vékonykák, és olyan is, amit inkább szafaládénak gondolna az ember. Ez egyébként nem hiba, hiszen az előírás úgy rendelkezik, hogy 30 mm-ig tart a virsli mérete, és ott kezdődik a szafaládéé. Az, hogy valaki a vékonyabb vagy vastagabb virslit tartja gusztusosabbnak, ízlés dolga. Az viszont már kevésbé, hogy milyen a színe, illata és az íze. De ne szaladjunk annyira előre, érdemes ugyanis a ruházatra is vetni egy pillantást.
A szakértők lehúzták a virslik ruháját is, hosszában elvágták őket, és megnézték a metszéslapjukat.
A Pápai a teszt ezen szakaszában nagyon világosnak bizonyult, a Pick Scooby-Doo és a Debreceni Hús Premier virslijének pedig foltos volt a felülete, és látható bőrdarabkák voltak benne. A Mangold és a Zimbo bécsi virslije szivacsos szerkezetű volt, a Spar, a Regnum, a Steier, valamint a Premier lyukacsos volt.
A vásárolt mintákról általában elmondható, hogy a gyártók ígéretével szemben nem pattanósak, roppanósak, hanem határozottan puhák voltak.
Burkolatával kapcsolatban előírás a sima, tiszta felület, magának a virslinek pedig tapintásra rugalmasnak kell lennie - tehát sem puha, sem kemény nem lehet. Az ideális virsli emellett világos rózsaszínű, a főtt, kellemesen sós húspép íze mellett bors- és paprikaíz érezhető mindenféle idegen mellékíz nélkül.
Megfőztük - és csalódtunk
Végül mégiscsak betettük a virsliket a vízbe. Ami pedig az ízüket illeti, sajnos kevés jó hírrel szolgálhatunk.
A Pick Scooby-Doo jellegtelen volt, a Somogyi bécsi savanykás mellékízt mutatott, a Délhús roppanósa pedig nagyon sós volt, míg a Mangold mangalica-virslije rossz íze, savanyúsága miatt egyenesen ehetetlen volt.
A Zimbo bécsi virslijén erősen érezni lehetett a borsot, a Norbi virsli szójaízű volt, a Spar sertés-virslije pedig idegen mellékíze miatt nem nyerte el a bírálók tetszését. A Steier virslivel kapcsolatban a tesztelők a nagyon erős füstös ízt kifogásolták.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Kiváló eredményt a 15 mintából csupán egy termék produkált, mégpedig a Wiesbauer Dunahús hosszú virslije, így az kapta az előkelő első helyezést. A tesztelt virslikből tíz közepes eredménnyel végzett, három minta elégséges osztályzatot kapott, és ritka ugyan, de ezúttal egy termék elégtelennel zárt. Utóbbi a Mangold Manga termékcsaládjának virslije volt.
Ha nincs kitéve, kérd az újságárustól!
A tartalomból:
- Fiatal bika húsából készül? - Csomagolt virsliket teszteltünk
- Mit miért eszünk? - Húsipari alap- és adalékanyagok
- Garantáltan csökkentjük a villanyszámláját!
- Nincs macskajaj! - Cicaeledel-teszt
Független, megbízható, hasznos és érdekes
Kiadja az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület
www.kosarmagazin.hu
kosar@ofe.hu
Tel: 392-5285
Tel/fax: 392-5287
OLVASD EL EZT IS!
- budapest
- vásárlás
3 szuper méterárubolt a városban
- internet
- számítástechnika
3 weboldal, ahol a legszebb háttérképeket találod
- budapest
- vásárlás