Nagy szilveszteri virsliteszt

Nincs szilveszter virsli nélkül. De figyelj, hogy mi kerül a kosaradba, ha nem akarod végül szendvicsek készítésével tölteni az estét.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A virslit valamikor még - azokban a boldog békeidőkben - elsősorban fiatal bika húsából készítették, így nem meglepő, hogy jó ideig még az arisztokraták is nagy kedvvel fogyasztották.

A kiváló élelmiszer hírében álló virsli azonban mára nagyon megváltozott. Sokféle készül belőle - sertés, baromfi, pulyka -, és alig-alig emlékeztet ősére. Kár, mert gyorsan elkészíthető, remek étel is lehetne. Sajnálkozás helyett lássuk a tényeket.

Mindenből tettünk a kosárba

Szokásunkhoz híven országos hálózattal rendelkező szupermarketekben vásároltunk. Az optimális összehasonlíthatóság érdekében ezúttal kizárólag azokat a fajtákat vettük meg, amelyek magukat békebelinek, hagyományosnak mondták, tehát sertés- és marhahúsból készültek. Különösen kíváncsiak voltunk azoknak a gyártóknak a termékeire, akik csomagolóanyagukon azt ígérték, virslijük roppanós, pattanós, vagyis olyan, amire a virslit kedvelő ember vágyik.

Tudtad?

A Wikipédia szerint a virsli a vörösáru-félék családjába tartozó, pépesítéssel készülő húskészítmény. A húspéphez adalékokat, állományjavítókat adnak. Mivel az alapanyag sokszor nagy mennyiségben tartalmaz rossz minőségű húst vagy nyesedéket, néhány évtizede a fehérje arányát szójakészítményekkel dúsítják. A pépet birka belébe vagy műanyagból készült bélutánzatba töltik, gyakran füstöléssel tartósítják. A pépesítésnek köszönhetően a végtermék színe és szerkezete egységes.

Megnéztük - először nyersen, kívülről

A virslik a szakértői szemek elé először nyers állapotban kerültek, akik elsőként a színüket és a méretüket vizsgálták. Érdekes módon a virslik között volt 10 centiméteres és 25 centiméteres fajta is. Ami a vastagságukat illeti, akadtak egészen vékonykák, és olyan is, amit inkább szafaládénak gondolna az ember. Ez egyébként nem hiba, hiszen az előírás úgy rendelkezik, hogy 30 mm-ig tart a virsli mérete, és ott kezdődik a szafaládéé. Az, hogy valaki a vékonyabb vagy vastagabb virslit tartja gusztusosabbnak, ízlés dolga. Az viszont már kevésbé, hogy milyen a színe, illata és az íze. De ne szaladjunk annyira előre, érdemes ugyanis a ruházatra is vetni egy pillantást.

A szakértők lehúzták a virslik ruháját is, hosszában elvágták őket, és megnézték a metszéslapjukat.

A Pápai a teszt ezen szakaszában nagyon világosnak bizonyult, a Pick Scooby-Doo és a Debreceni Hús Premier virslijének pedig foltos volt a felülete, és látható bőrdarabkák voltak benne. A Mangold és a Zimbo bécsi virslije szivacsos szerkezetű volt, a Spar, a Regnum, a Steier, valamint a Premier lyukacsos volt.
A vásárolt mintákról általában elmondható, hogy a gyártók ígéretével szemben nem pattanósak, roppanósak, hanem határozottan puhák voltak.

A Magyar Élelmiszerkönyv szerint a virsli legfeljebb 30 mm átmérőjű, természetes, vagy műbélbe töltött húspépet tartalmazó, főzéssel hőkezelt, füstölt, füstöletlen vagy füst ízesítésű homogén metszéslapú készítmény. Hústartalma legalább 40%, fehérjetartalma legalább 10%, víztartalma pedig legfeljebb 70%.
Burkolatával kapcsolatban előírás a sima, tiszta felület, magának a virslinek pedig tapintásra rugalmasnak kell lennie - tehát sem puha, sem kemény nem lehet. Az ideális virsli emellett világos rózsaszínű, a főtt, kellemesen sós húspép íze mellett bors- és paprikaíz érezhető mindenféle idegen mellékíz nélkül.

Megfőztük - és csalódtunk

Végül mégiscsak betettük a virsliket a vízbe. Ami pedig az ízüket illeti, sajnos kevés jó hírrel szolgálhatunk.

A Pick Scooby-Doo jellegtelen volt, a Somogyi bécsi savanykás mellékízt mutatott, a Délhús roppanósa pedig nagyon sós volt, míg a Mangold mangalica-virslije rossz íze, savanyúsága miatt egyenesen ehetetlen volt.
A Zimbo bécsi virslijén erősen érezni lehetett a borsot, a Norbi virsli szójaízű volt, a Spar sertés-virslije pedig idegen mellékíze miatt nem nyerte el a bírálók tetszését. A Steier virslivel kapcsolatban a tesztelők a nagyon erős füstös ízt kifogásolták.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Podcast-sorozatunk legújabb részében a testpozitivitás került terítékre. Tényleg építő jellegű vagy egyre egészségtelenebb a body positivity mozgalom? Mitől függ a testünkkel való viszonyunk? Miért mennek általában a nők plasztikáztatni?

Promóció

Kiváló eredményt a 15 mintából csupán egy termék produkált, mégpedig a Wiesbauer Dunahús hosszú virslije, így az kapta az előkelő első helyezést. A tesztelt virslikből tíz közepes eredménnyel végzett, három minta elégséges osztályzatot kapott, és ritka ugyan, de ezúttal egy termék elégtelennel zárt. Utóbbi a Mangold Manga termékcsaládjának virslije volt.

2008. november 13-tól kapható az újságárusoknál a Kosár – a fogyasztók magazinja reklámmentes fogyasztói magazin legújabb száma!
Ha nincs kitéve, kérd az újságárustól!

A tartalomból:
  • Fiatal bika húsából készül? - Csomagolt virsliket teszteltünk
  • Mit miért eszünk? - Húsipari alap- és adalékanyagok
  • Garantáltan csökkentjük a villanyszámláját!
  • Nincs macskajaj! - Cicaeledel-teszt
Kosár – a fogyasztók magazinja
Független, megbízható, hasznos és érdekes
Kiadja az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület
www.kosarmagazin.hu
kosar@ofe.hu
Tel: 392-5285
Tel/fax: 392-5287

OLVASD EL EZT IS!

  • budapest
  • vásárlás

3 imádnivaló bolt

Ezt is szeretjük