Több mint 1600 éves a világ legidősebb bora - Máig nem nyitották fel az üvegét

Szokták mondani, hogy a jó bor idővel csak nemesedik, viszont ezer év után már nem biztos, hogy olyan finom lehet.

legrégebbi-bor-borító
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az emberiség szinte az ősidők óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és ezzel együtt borászattal is. A feltételezések szerint már 6000 éve is jelen volt a mindennapi életben, de a kutatók azon az állásponton vannak, hogy a fennmaradt tárgyi és írásos emlékek előtt is fogyasztottak az emberek bort.

A borkészítés hagyománya a letelepedő életformával vált egyre elterjedtebbé, ezekből az időkből viszont csak az elkészítés helyét és módszereit ismerjük. A világ legidősebb ismert bora a későbbi időkből származik, viszont így is elképesztően régre nyúlik vissza a története.

Így néz ki a világ legidősebb bora

A mai Németország, azon belül is Speyer területén találták azt az üveget 1867-ben, ami Römerwein néven vált ismertté, és a világ legidősebb fennmaradt borát tartalmazza. A másfél literes, amforaszerű, delfines fogantyúkkal díszített üvegtartály egy római nemesi sír feltárásakor akadt a régészek kezébe. Ők úgy becsülték, hogy valamikor a 4. században készíthették 325 és 359 között. Ennek alapján már akár több mint 1650 éves, de a pontos korát nem lehet tudni. A szarkofágban tizenhat üveget találtak összesen, viszont ebben maradt meg egyedül a folyadék, hiszen viaszdugóval zárták le.

legrégebbi-bor
Fotó: Immanuel Giel / Wikipédia

Bár az üveg teljesen ép, a benne lévő folyadékon jól látszik, hogy nem az elmúlt években került ki a boroshordóból. Számos szín és állag keveredik benne, amik rétegesen helyezkednek el, a szakértők szerint a benne lévő alkohol is már rég eltűnt. Az viszont felfedezhető, hogy mivel temetkezési célra használták fel, így nemcsak bor, hanem tartósításra alkalmas adalékokat is belekevertek. Ezek főként gyógynövények és olívaolaj, amik ma is láthatók az üvegben.

Nem merik felnyitni

A felfedezése óta az üveg bontatlanul áll. A régészek és a kiállító múzeum sem merték felnyitni, hiszen nem tudni, hogy reagálna az oxigénre, akár mérgező gázokat is felszabadíthat.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Pfalzi Történeti Múzeum kurátora, Ludger Tekampe elmondta, hogy csak egy ember van az egész intézményben, aki meg meri fogni, a többiek ugyanis félnek, nemcsak attól, hogy valami egészségügyi hatása lesz, hanem mert nem szeretnék leejteni a világ legidősebb borát. A kurátor azt is hozzátette, hogy 25 éve, mióta a múzeumnál dolgozik, nem látott a felületén semmilyen külső változást, ebből arra következtetett, hogy már semmilyen élő organizmus nincs jelen benne. 

A legidősebb magyar bor

A Tokaji borvidék már évszázadok óta nemzeti kincsünk, amit mi sem bizonyít jobban, hogy innen származik a legrégebbi ismert magyar bor. 1650 és 1690 között palackozták, ami II. (Erős) Ágost lengyel király és szász választófejedelem pincéjéből került elő. 1927-ben bukkant fel egy drezdai aukción, de azt sajnos nem tudni, mennyiért kelt el az üveg, ami szintén bontatlan állapotban maradt fent. 

tokaji-bor
Fotó: tokaji-com / Pinterest

Egy másik, 2006-os aukción is hasonló palackok kerültek elő, amik vélhetően Tokajból származtak a 17. századból, ezek állapota viszont sokkal jobb volt, így felbontottak egyet, és egy borszakértő megkóstolhatta. Mindenki nagy meglepetésére nem romlott ízt, sokkal inkább gyümölcsös, érett, karamellás zamatot érzett benne, így ismét bebizonyosodott, hogy a jó bor a korral csak nemesedik - jó körülmények között tárolva.

A világ legrégebbi ételei, amelyek érintetlenül megmaradtak: 3000 éves vaj, 2400 éves leves

Hihetetlen, hogy több ezer év után fennmaradtak ezek a régi ételek.

(Borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük