Ilyen boszorkányüvegekkel védték házaikat az 1600-as években az emberek: úgy hitték, a palack kivédi a rontást

A boszorkányüvegeket a rontás, az ártó szándékú boszorkányok erejének kivédésére készítették.

Boszorkányüvegek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokak nagy szerencséjére, akikre rásüthető lett volna a boszorkányság vádja, mára rengeteget változott a világ gondolkodása. A ma embere már nem tart a gonosz erővel bíró, rontást szóró boszorkányoktól.

Nem így a néhány évszázada éltek, akik üldözték, halálba torkolló próbáknak tették ki, igazságtalanul lefolytatott perre kényszerítették, és általában ki is végezték, aki a legcsekélyebb mértékben is gyanús volt. Hogy távol tartsák a rontást, házukat pedig megóvják a bajtól, a régiek boszorkányüvegeket is készítettek maguknak vigyázó amulettként.

Így készültek a boszorkányüvegek

Az ártó varázslatoktól rettegő emberek pajzsot láthattak a boszorkányüvegekben. Ezekről az alkalmatosságokról az első írásos említés az 1600-as évekből maradt fenn Joseph Glanvill Saducismus Triumphatus című, boszorkányságról szóló könyvében, jóllehet, a szokás ennél régebbre nyúlik vissza.

Boszorkányüvegek: 1650-es Bellarmine-palack, és egy 1800-as évekbeli virginiai darab.
Boszorkányüvegek: 1650-es Bellarmine-palack, és egy 1800-as évekbeli virginiai darab.

A boszorkányüvegek előbb kő-, később üvegpalackok voltak, melyeket nagy gonddal készítettek el, és nem üresen használták. Úgy hitték, a beléjük töltött bizarr elegy valóban kivédheti a rontást.

A recept az idők során változott. Eredetileg annak az illetőnek a körömdarabjait, haját és vizeletét tették bele, akiről állították, hogy rontást küldhetett. Elmaradhatatlan összetevő volt az alvilági származásúnak tartott kén is. Később főként rozmaringból, vörösborból és tűkből készítették az elegyet, de a bort tengervízzel vagy földdel is helyettesítették. Kerülhetett az üvegbe homok, kő, csomózott cérna, madártoll, kagylóhéj, valamint virágok, ecet, só, hamu, pénzérmék és akár fogak is. Bármiből is állt, felforralták vagy felforrósították a keveréket, ami a rontás kivédésének elengedhetetlen része volt, majd az üvegbe töltötték azt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A közösségi média ilyen-olyan formában, de mindenki életének része. Mégis sokszor úgy tűnik, nem tudjuk megfelelően használni. De vajon hol rontjuk el? Miért mindig a legbántóbb kommenteken van a legtöbb like? Kell-e reagálni egy utálkozó hozzászólásra, vagy az ignorálás az egyetlen út? A legújabb epizódban többek között ezekre a kérdésekre Tóth Dani pszichológus, Verebélyi-Kovács Csilla, a Femina social media managere, valamint Pintér Ada műsorvezető kereste a választ.

Promóció

Az üvegek sorsa változó volt: gyakran elásták vagy elégették azokat. Az utóbbi esetben szimbolikus jelentőségű volt, amikor a tűzben felrobbant a palack. Ebben a pillanatban ugyanis elszállt a rontás.

Másik szokás szerint mindaddig kitartott a boszorkányüveg védőereje, míg az ép maradt. Olykor a ház alapjába ásták, akárcsak a kiszárított macskatetemeket, lókoponyákat is, melyeket szintén védelem reményében falaztak be. Olyan is előfordult, hogy a boszorkányüveget a ház egy félreeső, zavartalan pontján helyezték el, vagy felakasztották azt, hogy minél tovább egészben maradjon.

1700-as évekbeli angliai boszorkányüveg.
1700-as évekbeli angliai boszorkányüveg.

A világ egyes tájain a mágiában hívők a mai napig készítenek boszorkányüvegeket a balszerencse távol tartására vagy épp a szerencse, illetve a szerelem csalogatására. Az egykor elásott boszorkányüvegek kivételesen érdekes darabok a régészek számára. Több darab is múzeumi tárlatokba került, és idővel bizonyosan bővülni fog a véletlenül előkerülő palackok száma.

8 régi fotó, melyet valódi boszorkányokról készítettek

A következő cikkben valódi boszorkányokról készült, régi képeket mutatunk.

Rájuk nézel, és úgy érzed, beléd látnak: 8 régi fotó, melyet valódi boszorkányokról készítettek

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük