Borzongató a lapokra nézni: középkori boszorkányok írták a 17. századi könyveket

A szövegek értelmezése kihívást jelentett a szakértőknek is.

bk1
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy könyvtárban szinte megszámlálhatatlan könyv van. Tudományos és fikciós írások és szórakoztatóirodalom, melyeket sokan kölcsönöznek, sokan olvasnak. Egy chicagói könyvtár azonban három olyan könyvvel is büszkélkedhet, melyeket nem lehet kivenni, de olvasni engedik.

Nem hiába, hogy a Newberry Library még nyilvános felhívást is kiadott, hogy segítséget kérjen olvasóközönségétől lefordításukhoz: a könyvtár birtokában ugyanis három 17. századi boszorkánykönyv van, telis-tele misztikus ábrákkal, szövegekkel.

A három rejtélyes boszorkánykönyv

Archaikus latin és angol nyelven íródtak, és összesen 522 megsárgult lapot ölel fel a három boszorkánykötet, melyeket a bűbájok könyveinek neveznek.

A több száz éves könyvekben varázslatokról, szokásokról és boszorkányokat érintő ügyekről szóló szövegek vannak, de csak egy részüket sikerült megfejteni, szerencsére a jó részük könnyen olvasható. A Newberry Library boszorkányságban jártas olvasói segítségével látott neki a boszorkányszövegek vizsgálatának.

Szakértők sem tudják pontosan, kik írták a könyveket, de feltehetően az 1600-as években Angliában készültek. Művelt, írni-olvasni tudó ember vagy emberek írták, valószínűleg nem egy falusi vajákos asszony. Szerteágazó témák szerepelnek benne: csalás a kockán varázslat segítségével, menstruációs görcsöket enyhítő ráolvasás és még az is, hogyan lehet kapcsolatba lépni a szellemvilággal.

A cikk az ajánló után folytatódik

A boszorkányügyekről szóló szövegekben a boszorkányüldözés során végrehajtott kivégzésekről is szó esik. Az egyik szerző leír és helytelenít egy esetet, amikor arra alapozták a vádat, hogy egy illető álmot látott a feltételezett boszorkányról.

A harmadik szövegben, melyben a szokásokról írtak, vallási és morális kérdéseket fejtegetnek, be-beszúrva keresztény szerzők gondolatait.

- Az olvasók bevonása abban segít, hogy a szövegek hozzáférhetőbbek legyenek a szakértők számára. Emellett új rálátást is adnak arra, hogyan élt egymás mellett a kereszténység és a mágia, illetve milyen szerepet játszott a vallás a magán- és közéletben a 16-17. században - magyarázta egy interjúban Alex Teller, a könyvtár kommunikációs igazgatója.

A réges-régi boszorkánykönyvek óriási kulturális értékkel bírnak, hiszen valódi boszorkányok tollából származnak, akik misztikus tudásukat adták át a mai ember számára is olvasható módon.

8 régi fotó, melyet valódi boszorkányokról készítettek

Galériánkban réges-régi, ritka képeket láthatsz boszorkányokról és szeánszaikról.

Ezt is szeretjük