Az ember, akinek még a WC-keféje is aranyból volt

Ki is az a Viktor Janukovics?

Még mindig keresik a volt ukrán elnököt, Viktor Janukovicsot.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ukrán rendőrség február 24-én, hétfőn letartóztatási parancsot adott ki Viktor Janukovics leváltott ukrán államfő ellen. Az információt Arszenyij Avakov ideiglenes belügyminiszter közölte.

A volt elnököt tömeggyilkosság vádjával akarják őrizetbe venni, de Janukovics hollétéről csak sejtések vannak.

Avakov posztolt a Facebookra

Az ideiglenes belügyminiszter, Arszenyij Avakov a Facebook-oldalán tájékoztatja az ukrán lakosságot Janukovics menekülésével kapcsolatban. 

A megbízott miniszter azt az információt közölte, hogy Janukovicsék Balaklava környékén egy rezidencián álltak meg, miután a hétvégén sikertelenül próbálták elhagyni az országot, ahol Janukovics írásban közölte, hogy lemond az államfőnek járó őrségről, végül a maradék testőrével ismeretlen helyre távozott.

Ki is az a Viktor Janukovics?

A 64 éves volt ukrán államfő, Viktor Janukovics a Régiók Pártjának vezetője volt, de volt Ukrajna miniszterelnöke is, 2010. február 25-től 2014. február 22-ig pedig Ukrajna elnöke volt. Az ukrán parlament február 22-én 334 ott tartózkodó képviselőből 328 támogató szavazattal mentette fel Janukovicsot az elnöki tisztségéből. De ki is ez az ember, aki elképesztő vagyont halmozott fel, és a tömegbe lövetett a tüntetések végén?

A volt államfő egy Zsukova nevű faluban született, a Donyeck környékén. Gyerekkora nem volt valami fényes, állítása szerint néha mezítláb kellett koldulnia az utcán, olyan szegénységben éltek. Egyébként lengyel és orosz származású, nem született ukrán. Janukovicsnak többször meggyűlt a baja a hatóságokkal, először 17 évesen került börtönbe egy rablás miatt. Innen jó magaviselete miatt, illetve egy amnesztiának köszönhetően a kiszabott három év helyett fél év után szabadult. Három évvel később, 20 éves korában egy erőszakos támadás miatt ítélték két év szabadságvesztésre.

Janukovics villanyszerelőnek tanult, és ebben a szakmában helyezkedett el a jenakijevói közlekedési vállalatnál, majd a Donyecki Politechnikumba járt. Itt 1980-ban végzett, és egyenesen vezető mérnöknek nevezték ki munkahelyén. Természetesen belépett a Szovjet Kommunista Pártba is.

Innen már könnyen ívelt felfelé a karrierje, és sok lehetősége volt kapcsolatokat építeni, melyeket a későbbiekben nagyon jól használt.

A volt elnök számos tudományos címmel rendelkezik, számos területen, de ezek inkább névleges címek, a legtöbbről nincs papírja, hiába nevezi magát a gazdasági tudományok doktorának. Tiszteletbeli címet is egy nem létező szakon kapott. Ezeket még politikai karrierje beindulása előtt gyűjtötte be.

Politikai karrierje

A politikába az 1990-es években került be. Fontos szerepe volt a donyecki körzet gazdaságának fellendítésében, ugyanis őt és az iparmágnás Rinat Ahmetovot tekintették az úgynevezett donyecki klán vezetőinek. Helyi kormányzóként oligarchákkal tartott szoros kapcsolatot.

Leonyid Kucsma őt jelölte miniszterelnöknek 2002-ben, épphogy elfogadták a jelölést. Oroszbarát politikát folytatott, de miniszterelnöksége alatt ukrán csapatok is harcoltak Irakban.

2004-ben indult először az elnöki székért, regnáló miniszterelnökként. Mivel első körben sem ő, sem ellenfele, Juscsenkó nem kapta meg a szavazatok minimum felét, második kört is tartottak. A választások olyannyira nem voltak tiszták, hogy forradalom tört ki, miután Janukovicsot hozták ki győztesnek. Akkor lemondott, mert azt mondta, nem akar holttesteken át a hatalomban maradni.

Ellenfelét, Viktor Juscsenkót megmérgezték dioxinnal, bár nem bizonyosodott be, de a legvalószínűbbnek azt tartják, hogy Janukovics megrendelésére történt a merénylet. Juscsenkó azóta is az arcán viseli a mérgezés nyomait.

Janukovicsot már a választási kampányban csalással vádolták meg, egyes becslések szerint 150 millió dollárt költött a kampányára, ezzel a pénzzel természetesen nem tud elszámolni. Ellenfele Julia Tyimosenko korábbi miniszterelnök volt. A választások ekkor sem voltak tiszták, de végül Janukovicsot hozták ki győztesnek. A választásokról annyit, hogy háromszázezer ember úgy szavazott, hogy nem regisztrálták szavazóként, 1,3 millió pedig otthon, egyáltalán nem jogszerűen.

Elnökként Janukovics egyik első intézkedése, legalábbis névleg, a korrupcióellenes harc meghirdetése volt.

A Transparency International felmérése szerint Ukrajna vezeti a legkorruptabb országok listáját Európában, sőt, az egész világon élmezőnyben van. Ukrajna korrupció tekintetében olyan országokkal áll egy helyen, mint Szíria, Banglandes, Kongó vagy a Közép-Afrikai Köztársaság.

Képek forrása: wikipedia.org, MTI/Beliczay László - mobilkép, twitter.com.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük