Képek! Vihar előtti csend Ukrajnában
25 ezres tömeg miatt vonult vissza a rendőrség
A tüntetők nem adják fel. Kedden kiszorították őket a Majdan térről.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az MTI információi szerint a rohamrendőrök december 11-én, szerdán miután hajnalban behatoltak a Függetlenség terére a tüntetők közé, megkezdték a kijevi városháza ostromát, ahol tüntetők vannak. A rendőrség szemtanúk szerint könnygázt is bevetett. A demonstrálók a Függetlenség teréről megindultak a városháza felé, tegnap délelőttre nagyjából 25 ezres tömeg alakult ki. Emiatt a rohamrendőrök visszavonultak, legalábbis egyelőre. A tüntetők pedig újra felépítették a korábban lerombolt barikádokat.

Az ukrán elnök december 10-én beleegyezett a korábban letartóztatott tüntetők szabadon engedésébe, és elismerte, hogy a rendvédelmi szervek jogtalanul alkalmaztak erőt velük szemben. A bíróság azt a 11 fiatalt helyezte hatvan napos előzetes letartóztatásba, akik szerintük részt vettek a rohamrendőrökkel való összecsapásban.

A hónap elején, december 2-án, hétfőn Ukrajnában, Ungváron nagyjából két-háromezer tüntető gyűlt össze. A többségükben fiatal demonstrálók az ukrán elnököt, Viktor Janukovicsot és kormányát szólították fel lemondásra, valamint követelték Ukrajna európai integrációjának folytatását. A megmozduláson annyira sok diák vett részt, hogy egy hétig szüneteltették a tanítást az Ungvári Nemzeti Egyetemen és más felsőoktatási intézményekben.

A konfliktus még egy november 21-én aláírt kormányrendeletből indult ki, ami szerint Janukovics elnök nem írja alá Ukrajna EU-társulási megállapodását. A lépés elleni tiltakozást egy másik követte, amikor a rohamrendőrök november 30-án szétverték a diákok békés és pártsemleges demonstrációját.

Egy héttel később Viktor Janukovicsot, az ukrán elnököt támogató demonstrációt is tartottak Kijevben, ahol becslések szerint 10-15 ezren vettek részt. A kormánypártiak is azt állítják, hogy ők szintén támogatják Európát. Kijevben több száz rendőr őrzi a két demonstráló tömeg biztonságát, hiszen korábban buldózerrel már megpróbálták áttörni a rendőrségi kordont a tüntetők. Ekkor több aktivistát is letartóztattak a hatóságok, mert állítólag részt vettek a támadásban.

A Szolidaritás Mozgalom tüntetése

A kétéves Szolidaritás Mozgalom szeptember 29-én, vasárnap kormányellenes tüntetéssel ünnepelte születésnapját. Az eseményen részt vett a Szolidaritás elnöke, Kónya Péter, és beszédet mondott az Együtt-PM vezetője, Bajnai Gordon is.

A beszédeket követően aktivisták lelepleztek egy hungarocell Orbán Viktor-szobrot. A szobordöntés momentumát többen például a 2003-as, Szaddám Huszein megbuktatását követő szoborledöntéshez hasonlították.

Ezt is szeretjük