Képeken a lángoló Ukrajna
25 halottja és rengeteg sebesültje van az összecsapásoknak
A kijevi forradalom folytatódik, és egyre több áldozatot követel.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Jelenleg farkasszemet néznek egymással a tüntetők és a rendvédelmi erők a Szabadság tér bejáratánál, újabb kemény összecsapás várható.

A viszonylag békés időszak után február 19-re ismét egyre nagyobb zavargások kezdődtek Ukrajnában, az áldozatok és a sebesültek száma is egyre nő. A kormányellenes tüntetők közül legalább 25 ember meghalt szerda reggelre a rendvédelmi szervekkel való összecsapásokban. A hatóságok a felszólítása ellenére sem hagyják el Kijev főterét a kormányellenes tüntetők.

A kijevi városvezetés egészségügyi osztálya szerint 351-en kértek orvosi segítséget, közülük 241 embert kellett kórházba szállítani. Az ukrán belügyminisztérium tájékoztatása szerint a rendvédelmi erők kilenc tagja halt bele eddig a lőfegyverek okozta sebesülésekbe, 74 rendőrt pedig megsebesítettek. Az összes sérült számát ezer fölöttire becslik.

A heves összecsapásokban egy újságíró is életét vesztette, aki a lőtt seb okozta sebesülés következtében a kórházba szállítása közben halt bele a sérüléseibe. Szemtanúk elmondása alapján az újságírót kirángatták a taxiból, megverték, majd mellkason lőtték.

Fellángoltak az ukrán tüntetések

Hivatalossá váltak január 21-én, kedden azok a jogszabály-módosítások, amelyek szigorították a gyülekezési, sajtó- és szólásszabadságot. A vasárnap kezdődő, a tüntetők és a rendőrök közötti összecsapásokat ezen változások provokálták. Van, akinek a kezét kellett amputálni, van, akinek a szemét lőtték ki a rendőrök az oszlatáskor. A tüntetők rendületlenül kitartanak, hétfő éjjel újraépítették a barikádot, emiatt a rendőrök is folyamatos készültségben állnak.

Ezt is szeretjük