Ijesztő rekord: sosem tombolt még annyi veszélyes vihar, mint 2020-ban
Rekordot ért el az elnevezett atlanti viharok száma idén.

zeta
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az idei atlanti hurrikánszezonban megdőlt az elnevezett viharok száma, amikor az újonnan kialakult szubtrópusi vihar megkapta a Theta nevet. A Theta a 29. az idén, ami meghaladta a korábbi, 2005-ben felállított 28-at. Az előrejelzések szerint egy újabb rendszer is alakulóban van, amit a közeli jövőben szintén elnevezhetnek.

A különösen veszélyes viharok azért kapnak nevet, hogy felhívják rájuk az emberek figyelmét, mielőtt még lecsapnának. A július 1-jétől november 30-áig tartó hurrikánszezonban alakult ki az Eta, amely a hétvégén pusztított Floridában, és emberek tucatjainak halálát okozta Közép-Amerikában. A Zeta október végén Louisianára csapott le, ez volt az idei ötödik elnevezett vihar, amelyik földcsuszamlást okozott.

A Theta, mely egyelőre nem hurrikán, északkeleti irányba, Dél-Európa felé halad. Sok tényező játszik szerepet abban, hogy az idei hurrikánszezon ilyen aktív, a legerősebbek a nagyon meleg vízfelszín, az úgynevezett szélnyírás - a szélsebesség vagy szélirány változása a magasság változásával - alacsony foka, a Nyugat-Afrika fölötti instabilitás és a La Nina-jelenség - magyarázta Nikki Berry meteorológus a BBC-nek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Idén erősebb volt a La Nina, mely a normálisnál hidegebb felszíni áramlatokkal jelentkezik a Csendes-óceán egyenlítői vidékén, és befolyásolhatja a világ időjárását. Egyik hatása, hogy növeli az atlanti trópusi ciklonok számát és erejét, különösen a szezon vége felé.

Kiemelt kép: Vízzel elárasztott terület a Zeta hurrikán elvonulása után a Louisiana állambeli Grand Isle településen 2020. október 29-én. Forrás: MTI/AP/The Advocate/Bill Feig.

Állandó a villámlás a különös folyó torkolatánál

Van egy hely Venezuelában, ahol a villámlás szinte mindennapos: a Catatumbo folyó torkolatában gyakran az éjszakák is vakító fényességben telnek, a viharos időszakban egy nap alatt akár tíz órán át is tarthat a fényparádé.

Ezt is szeretjük