A 30 legfurább utcanév Budapesten: Petrezselyem és Vörösdinka

Van olyan utcanév is, miről nem akartuk elhinni, hogy létezik.

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kossuth Lajos vagy éppen Arany János utca szinte az összes magyar településen van, egy akkora városban azonban, mint Budapest, ennél nagyobb találékonyságra van szükség ahhoz, hogy meg lehessen különböztetni az utcákat.

Olyan budapesti utcaneveket gyűjtöttünk össze, amelyek eredete mára a homályba veszett, hihetetlennek hangzanak, kétértelműek vagy egyszerűen csak aranyosak, de az biztos, hogy mosolyt csalnak annak az arcára, aki a városban sétálgatva felfedezi őket.

Utcanévcsoportok

Több magyar településen is bevett szokás, hogy az egy bokorban lévő utcáknak azonos tematika alapján adnak nevet. Így aztán a XIII. kerületben, a József Attila tér környékén helyezkedik el az Esküvő köz, tőle északabbra pedig a Nővér, Rokon, Sógor, Násznagy, Menyasszony, Koma, Cimbora, Fivér, Szomszéd és Kedves utca, de van itt Gyermek és Baba tér is.

A XVI. kerületben található a Sasfészek utca, de rögtön a közelében van a Sasszem és a Főhadnagy utca is, így, aki erre jár, egy kémfilmben érezheti magát.

A II. kerületben is egy tematika körül foroghatott a névadók agya, amikor két, egymáshoz közeli utcát Petrezselyemnek és Reteknek kereszteltek, de ugyanebben a kerületben található egy csomóban néhány állatról elnevezett utca is: a Csalogány és Hattyú utca mellett van Kacsa és Medve utca is, aminek egyébként a folytatása Málna utca.

A világ 15 legkülönösebb helye

Nézegess képeket!

Elolvasom

Amik önmagukban is viccesek

Akadnak olyan utcanevek is, amelyek már önmagukban is képesek mosolyt csalni azok arcára, akik a városban közlekedve észreveszik őket. A X. kerületben található Vörösdinka és Kéknyelű utca például biztosan felvidítja azokat, akik nem tudják, hogy ősmagyar szőlőfajtákról van szó, amelyek egykoron ezen a vidéken is teremtek. Ennél valamivel érthetetlenebb, hogy hogy került a XXI. kerületbe a Fradi utca, de kétségtelen, hogy ott van, ahogy a Futrinka utcában sem csak mesefigurák laknak, a XII. kerületben is akad egy ilyen nevű út.

Aki szeretne mesebeli nevet viselő utcában lakni, annak ajánljuk még figyelmébe a Micimackó utcát, amely a XXIII. kerületben található, állatbarátoknak pedig a XI. kerületi Cirmos utca lehet hívogató.

Ugyan nem Budapesten, csak az agglomerációjában, Csömörön található, mégsem tudtuk kihagyni a listáról a szerkesztőségünk szerint valaha is legviccesebbre keresztelt házsort. Hihetetlen, de itt tényleg élnek emberek, akiknek a bejelentett lakcíme a Kacérgiliszta utca. Ha valaki tudja, ez a név honnan ered, mindenképpen írja meg.

Ismertek még vicces utcaneveket?

Kép forrása: wikipédia.org

Ezt is szeretjük