A veséket és az idegrendszert is károsító anyagok használatát szigorította az EP: több millió dolgozót érint a kitettség

Az EP szigorított a munkahelyi veszélyes anyagok használatán.

Veszélyes anyagok szabályozása a munkahelyen nyitó

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az európai parlamenti képviselők új szabályokat fogadtak el a munkahelyi káros anyagoknak való kitettség korlátozására, negyven év óta először fogadtak el új határértékeket az ólomra és a diizocianátokra.

Veszélyes anyagok szabályozása a munkahelyen

Az EU-ban évente 50-150 ezer munkavállaló van kitéve ólomnak és 4,2 millió munkavállaló diizocianátoknak - az ivóvízbe is ólom kerülhet bizonyos vezetékek esetében, kattints ide a továbbiakért. Ezeket használják épületek felújítására, akkumulátorok, szélturbinák és elektromos járművek könnyebbé tételére. Az ólom befolyásolhatja a nők és férfiak termékenységét és a magzat fejlődését. Emellett károsíthatja az idegrendszert, a vesét, magas vérnyomást okozhat - hívta fel a figyelmet az EP sajtóközleménye.

Veszélyes anyagok szabályozása a munkahelyen
Fotó: Viktor Cvetkovic / Getty Images Hungary

Az 1982 óta először frissített új határértékeket a jelenlegi értékek kevesebb mint egynegyedére csökkentették: a munkahelyi expozíciós határérték 0,03 milligramm köbméterenként, a biológiai határérték pedig 100 milliliterre 15 mikrogramm.

Az Európai Bizottságnak öt éven belül felül kell vizsgálnia ezeket a határértékeket a szülőképes korú női munkavállalók jobb védelme érdekében, figyelembe véve a legfrissebb tudományos adatokat - írták.

A közlemény szerint a diizocianátok károsak a munkavállalók egészségére, a munkahelyi asztma egyik leggyakoribb okozói, és allergiás reakciókat okozhatnak. Az új jogszabály a diizocianátok foglalkozási kitettségi határértékét 6 mikrogramm NCO-ban határozza meg köbméterenként (a maximális koncentráció, amelynek egy munkavállaló egy nyolcórás munkanap során ki lehet téve), rövid távú (azaz 15 perces) kitettség esetén 12 mikrogramm NCO köbméterenként. Az Európai Bizottság 2029-ig felülvizsgálja ezeket a határértékeket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Számos munkavállaló több éven keresztül volt ólomnak kitéve, és a vérükben található ólom mértéke jóval az új határértékek felett halmozódott fel. Az ilyen dolgozók egészségének hatékonyabb védelme érdekében rendszeresen orvosi vizsgálatokat kell végezni annak megállapítására, hogy folytathatják-e az ólomnak való kitettséggel járó feladatokat.

A tagállamok kormányait tömörítő tanácsnak még formálisan jóvá kell hagynia a jogszabályt, mielőtt az az EU közlönyében megjelenhet és 20 nap elteltével hatályba léphet.

Ez a világ 7 legveszélyesebb vegyi anyaga - Sokkal a mindennapokban is találkozhatsz

Van, amelyik percek alatt végezne egy emberrel.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük