Őket másolja a kormány? Több országban is bezárnak a boltok vasárnap
A nők nagy vesztesei lehetnek a vasárnapi boltbezárásnak.

beauty and style
Top olvasott cikkek

- Azt szeretnénk, ha vasárnap nem kellene dolgoznia senkinek - mondta Rogán Antal a hét elején. A Fidesz frakcióvezetőjének szavaiból kiderült, a kormány támogatja a KDNP vasárnapi kötelező zárva tartásáról szóló kezdeményezését, csak éppen a munkavállalók oldaláról közelíti meg a kérdést.

De mi a helyzet a többi uniós tagállamban, és ott vajon kik járnak jól a szabályozással?

Ausztria és Németország lehet a példa?

A nagyobbik kormánypárt támogatásával szinte biztosan eldőlt, lesz kötelező vasárnapi zárva tartás a kereskedelemben, már csak az a kérdés, hogy kik lehetnek kivételek ez alól.

A vasárnapi zárva tartás törvényben meghatározott feltételei nem Magyarországon lesznek először szabályozva az EU-ban. Arra voltunk kíváncsiak, mely országokban és hogyan áll a jog ehhez a kérdéshez.

A legtöbb magyarnak Ausztria ugrik be, ha a vasárnapi zárva tartásra gondol. Valóban, nyugati szomszédunknál a hét utolsó napján csak a turisták által gyakran látogatott helyeken lehetnek kivételek a kötelező zárás alól. Legutóbb 2012-ben támadták meg a tiltást előíró törvényt, de a bécsi alkotmánybíróság a pihenéshez való joggal indokolva elutasította a beadványt.

Németországban a tiltás teljes, kivételt csak a legkisebb kereskedelmi egységek, a pékségek, újságosok, virágárusok és múzeumok jelentenek. A tartományok azonban saját hatáskörben kijelölhetnek olyan vasárnapokat, amikor kinyithatnak a boltok.

Görögországban a kötelező zárva tartás csak a nagyobb áruházakra vonatkozik, de a helyi önkormányzat hatásköre, hogy a 250 négyzetméter alapterületű üzleteknek engedélyezi-e a nyitást a hét utolsó napján.

Hollandiában önkormányzati hatáskör a szabályozás, de a turisztikailag kiemelt helyeken és az állomások, pályaudvarok térségében általában nem tiltják a nyitva tartást. Belgiumban a szabályozás szerint nem szükséges vasárnap zárva tartani, az üzlet maga dönthet arról, hogy egy héten belül melyik napon tart zárva, akkor viszont kötelezően.

A nők munkahelyeit fenyegeti veszély, a kis boltok örülhetnek

Franciaországban éppen most dúl komoly vita a kormány és a vasárnapi zárva tartást szükségesnek tartók között. Párizs ugyanis az eddig ötről 12-re növelné azon vasárnapok számát, amikor szabadon kinyithatnak a boltok az országban. A kormány a gazdaság fellendülését várja a javaslattól. Az áruházláncok szerint munkahelyeket is teremtene az új szabályozás.

A tervezet hazai ellenzői pont attól tartanak, hogy a kötelező vasárnapi zárás munkahelyeket veszélyeztet. Mivel egyes üzletek ezután egy nappal kevesebbet üzemelnek a héten, logikus, hogy kevesebb munkaerőre lehet szükségük. Egyes becslések szerint emiatt 15-20 ezer ember is elveszítheti munkáját.

Mivel ebben a szektorban túlnyomórészt nők dolgoznak, félő, hogy a kormány által beharangozott pozitív adatok a női munkanélküliségről hamar múlt idővé válnának.

Ha a parlamenti többség rábólint a szabályozásra, azzal a kisebb boltok nyernek. Franciaországban a szakszervezeteken kívül pont a kis területű egységek tulajdonosai tiltakoznak leghangosabban a szigor enyhítése ellen, érvelésük szerint ugyanis emiatt hátrányba kerülnének a nagyobb láncokkal szemben.

Ezt is szeretjük