Ma 30 éve szakadtunk el végleg a Szovjetuniótól - Mi történt 1991. július 1-jén?
36 éven át tartott a keleti blokk nem önkéntes alapon szerveződő katonai szövetsége.

tank-felvonulasi-ter
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A II. világháborút követően a párizsi békeszerződés értelmében a Vörös Hadsereg továbbra is jelen lehetett hazánk területén.

Ezt a jogát csak megerősítette a Varsói Szerződés 1955-ös létrejötte. Mely egyben a hidegháborús verseny kiéleződését is jelentette.

36 éven át élt a Varsói Szerződés

A Varsói Szerződés  pontosan öt nappal azután jött létre, hogy a Német Szövetségi Köztársaság belépett a NATO-ban. Az NSZK felvétele az észak-atlanti katonai szervezetbe arra sarkallta a Szovjetuniót, hogy ők is megalkossák a maguk katonai szövetségét. 1955. május 14-én nyolc szocialista ország - Albánia, Bulgária, Csehszlovákia, Lengyelország, Magyarország és az NDK - írta alá a szerződést Varsóban.

A Varsói Szerződés létrejötte egyrészt a hidegháború kiéleződésének egyértelmű bizonyítéka volt. Másrészt a Szovjetunió számára újabb ürügyet biztosított a fennhatósága alá tartozó „baráti országok” további katonai ellenőrzésére. Fennállásának 36 éve alatt összesen két fegyveres akciót hajtott végre: az egyik az 1956-os magyar forradalom leverése, a másik a 1968-as prágai tavasz vérbe fojtása volt Csehszlovákiában.

Ám a ’80-as évekre egyre világosabbá vált, hogy az USA és a Szovjetunió közötti fegyverkezési és technikai versenyben az oroszok alulmaradtak. Az évtized közepére komoly gazdasági válságba került az ország, melyből Mihail Gorbacsov próbálta meg kivezetni a Szovjetuniót. Ehhez azonban enyhülésre, demokratizálódásra és a szocialista tömb szétesésére volt szükség.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Varsói Szerződés felbomlása

A rendszerváltást követően a Varsói Szerződés felbontásáért Magyarország és Csehszlovákia tette a legtöbbet. 1990 júniusában a Varsói Szerződés Politikai Tanácskozó Testületének ülésén Antall József miniszterelnök már konkrét javaslatot terjesztett elő a katonai szervezet felszámolására. Ezt azonban még próbálták elodázni az oroszok, ám abban megállapodtak, hogy „egyenlő és szuverén államok szerződésévé alakul, amely demokratikus elvekre épül". 1991 januárjában a visegrádi együttműködés tagállamai - Magyarország, Csehszlovákia és Lengyelország - külügyminiszterei nyilatkozatba foglalták, hogy amennyiben az oroszok továbbra is halogatják a döntést, úgy Budapest, Prága és Varsó 1991 júniusáig lezárják a paktum katonai részét.

Végül 1991. február 25-én Budapesten írták alá a Varsói Szerződés megszűnését. A hivatalos felbomlás kinyilvánítására pedig éppen harminc évvel ezelőtt, 1991. július 1-jén a Politikai Tanácskozó Testület prágai ülésén került sor. A keleti blokk 36 éven át tartó - nem önkéntes - katonai szövetsége, valamint a hidegháború ezzel hivatalosan is véget ért.

Láttál már szovjet tengeralattjárót?

A tengeralattjárók a történelem során elsősorban háborús, hidegháborús célokat szolgáltak. Nézd meg egy orosz fotós képeit az 1965-ben vízre bocsájtott, ma már nem működő tengeralattjáróról.  

Borítókép: Fortepan/Nagy Gyula

Ezt is szeretjük