Súlyos mérgezés érte a Városligeti-tavat: az anyag emberre is veszélyes lehet
A mérgezés miatt sajnos a tó teljes halállománya elpusztult.

városliget
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Városliget és a benne található tó mindig is fontos része volt a fővárosnak, sokan járnak oda kirándulni, pihenni és kutyát sétáltatni. Szerdán azonban nem várt esemény történt itt: súlyos mérgezés érte a tó vizét, ennek következtében pedig a teljes halállomány elpusztult.

Az Euronews információi szerint a mérgezés két tó halait is érintette, hiszen nemcsak a Városligetben élő állatok pusztultak el, hanem a margitszigeti japánkertből is ide mentették át a halakat néhány nappal ezelőtt tisztítási munkák miatt.

Emberre is veszélyes lehet a tó vize

Az eddigi információk szerint sajnos az összes hal elpusztult, ezeket szerdán kezdték el kiemelni a vízből. A mérgezést néhány teknős túlélte, azonban nem lehet egyelőre tudni, milyen állapotban vannak. A halak pusztulása azért is nagy baj, mert a margitszigeti japánkert kertészeinek fő célja volt, és nagy kihívást jelentett a halak megmentése, három napig tartott, amíg egyesével kifogták őket a vízből, mielőtt átszállították volna a Városligetbe. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az ismeretlen eredetű méreg szerdán került a vízbe, a szakemberek folyamatosan vizsgálják, mi és ki okozhatta a hatalmas kárt. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a tó vize és a haltetemek állatokra és emberekre is veszélyesek lehetnek, ezért kérnek mindenkit, hogy vigyázzanak, ne érjenek a halakhoz vagy a vízhez, a gyerekek ne menjenek közel hozzá, és a kutyákat is csak pórázon sétáltassa mindenki a közelében.

Százszor láttad, de a történetét is tudod? A városligeti Vajdahunyad vára

Az emberek szeretnek ott sétálni, de sokan nem tudják, hol is vannak, mit is látnak éppen.

(Borítókép forrása: MTI/Illyés Tibor)

Ezt is szeretjük