Nem vagyunk felkészülve arra, hogy ilyen sokáig élünk
Érdekes változás figyelhető meg a várható élettartam változásában a generációkutató szerint.

idosebb-no
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Három emberöltő, körülbelül 150 év alatt megháromszorozódott a várható élettartam - mondta Steigervald Krisztián generációkutató. A szakember ismertette: az emberiség történetének 99,9%-ában a várható élettartam 30 év volt, de még 160 évvel ezelőtt is csak 45 év volt a svéd nők körében. Ezzel szemben ma a japán nők élnek a legtovább, az ő várható élettartamuk már 87 év.

Nem vagyunk felkészülve

- Egész egyszerűen nincs arra felkészülve a társadalom - egyénileg és családpolitikailag vagy társadalompolitikailag sem -, hogy miként lehet kezelni azt, hogy tömegével megjelennek olyan emberek a társadalomban, akik 80-90 évesek - fogalmazott.

- Felvetődik, hogy ez a tömeg aktívan vagy inaktívan tölti-e az időskorát, illetve meddig fog tartani a nyugdíjkorhatár, ha az ember 90-100 évig él - fűzte hozzá. Hangsúlyozta, fontos szerepe van a területet kutató szakembereknek, akik megoldásokat kínálnak az ebből fakadó társadalmi konfliktusokra.

A KSH adatai szerint 2001-ben a magyar férfiak születéskor várható élettartama 68,15 év volt, 2018-ban viszont már 72,56 év. Ugyanígy emelkedett a magyar nőknél is a szám: a 2001-es adatok szerint a nők átlagosan 76,46 évig éltek, míg a 2018-as számítások szerint a hölgyek születéskor várható élettartama már 79,19 év.

Fotók: Getty Images

Az elmúlt év legjobb magyar fotói

A Magyar Sajtófotó Pályázat képei mindig az elmúlt esztendő társadalmi jelenségeit, közéleti eseményeit mutatják be. Ezúttal is erőteljes alkotások születtek.

Ezt is szeretjük