Akarsz 90 évnél tovább élni? Most megvan rá a lehetőséged
Mára ennyire tolódott ki az emberi élet határa.

idos-kez
beauty and style
Top olvasott cikkek

Élj sokáig, de tartalmas életet. Mi mást kívánhat magának az ember manapság? A hosszú, egészséges és működőképes élet mindenkit vonz, de csak abban az esetben, ha nem jár fizikai és szellemi leépüléssel vagy vegetálással.

A jelenleg pozitív becslések alapján az évtizedek és évszázadok alatt drasztikusan lecsökkent élettartamot mára sikerült elég hosszúra kitolni. Egy nemrég készült tanulmány, amely 35 jóléti országot vizsgált, megállapította, hogy a jövőben az emberek sokkal tovább élnek majd. Dél-Korea esetében ez a szám például 90 év.

Mi alapján állapították meg ezt a számot?

A kutatás során a vizsgált ország számos adottságát vették figyelembe. Ilyen a már ismert dohányzás, kábítószer-használat, életmódbeli szokások, hozzáférés az egészségügyi ellátáshoz, a csecsemőhalálozás vagy a közlekedési balesetek statisztikái. Az adatok begyűjtésénél a Londoni Imperial College munkatársai együttműködtek az Egészségügyi Világszervezet kutatóival. A 21 különböző előrejelzési modell alapján megjósolták az átlagos élettartamot 2030-ig.

Jó hírrel szolgálnak

A jó hír az, hogy a várható élettartam a legtöbb országban folyamatosan és ugrásszerűen nő. Az sem meglepő, hogy a nők tovább élnek majd, mint a férfiak. Ez a tendencia egyébként a modern kor óta fordult meg, mivel azelőtt a nők korábban elhaláloztak, mint hímnemű társaik. A tanulmány nem szolgált konkrét magyarázattal arra vonatkozóan, hogy miért túlélőbbek a nők, de a férfiaknál az eltérő habitus és viselkedés miatt a szív- és érrendszeri betegségek kockázata nagyobb.

Különbségek a nők és férfiak között

Majid Ezzati, a kutatás egyik vezetője elmondta, hogy a férfiak hagyományosan egészségtelen életmódot élnek, és ez hozza magával a várható rövidebb élettartamot. Dohányoznak, isznak, és köreikben több a közúti baleset vagy az olyan erőszakos cselekedetek, mint a gyilkosság.

A kutató viccesen azt is hozzátette, hogy Dél-Koreában érdemes a nőknél beleinvesztálni a születésnapi gyertyákba, mert 57% esélye van annak, hogy a koreai hölgyek élettartama 90,8 év lesz, megtörve a 90 éves bűvös határt először a történelemben. Jelenleg egyébként a dél-koreai asszonyoknál ez a szám 85,8.

Ennek köszönhető az élettartam növekedése

Az életkor kitolódása köszönhető a társadalmi-gazdasági fejlesztéseknek, az oktatás javulásának, a gyermekek és serdülők jobb nívósabb táplálkozásának és a kiterjesztett egészségügyi ellátásnak. Javít a statisztikán az is, hogy a nők körében kevesebb a dohányzás.

Az sem meglepő, hogy az Amerikai Egyesült Államokban a legcsekélyebb az életkor kitolódásának mértéke. Ott 82,1 évről 83,3 évre nő majd az elkövetkezendő 13 évben a nők körében. Hasonló az arány Mexikóban és Horvátországban. Ezekben az országokban elsősorban a nagy egészségügyi egyenlőtlenségekkel magyarázzák a kutatók a stagnálást.

A magasabb életkor társadalmi következményei

Ez az optimista becslés hosszú távon azt jelenti, hogy a társadalmaknak meg kell erősíteniük az egészségügyi és szociális rendszereiket, hogy támogassák az egyre öregedő népességet. Évtizedekkel ezelőtt, amikor a 85 éves korhatárt jósolták kutatók, azt is irreálisnak tartották, mégis valóra vált.

A hosszú élet rekordere jelenleg Jeanne Calment francia hölgy, aki túlélte a saját lányát is, és 122 évesen halt meg 1997-ben. Majid Ezzati professzor a kutatások után elmondta, hogy szerinte még csak a közelében sincsenek annak a limitnek, ameddig valójában egy ember élhet.

Ezt is szeretjük