Hogyan érvényesítsd jogaidat?
A pincér elfelejt visszaadni, a főnököd pedig akkor akar szabadságra menni, amikor te tervezted. Miért mindig te mondanál le a jogaidról?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az a legfontosabb, hogy kiállj az érdekeid mellett. Másodrangú kérdés, hogy a másik ember ezután szimpatikusnak fog-e találni vagy sem. Természetesen nem az a célod, hogy agresszív viselkedéssel magadra haragítsd a szembenálló felet, de ne hagyd magad manipulálni, és ne mondj le a jogaidról csak azért, nehogy a másikat megbántsd vele!

Viselkedési formák, melyekre ügyelj

A jogérvényesítő szituációban a következő viselkedési formákra ügyelj: mellőzd a magyarázkodást, és ne kérj elnézést, amiért meg akarod kapni, ami jár neked.

Ehelyett mondd el világosan és érthetően, hogy mit szeretnél, esetleg fűzz hozzá rövid indoklást. Beszélj végig egyes szám első személyben, ha pedig a másik fél megpróbál érvelési párbajba rángatni, ne menj bele. Hangosan és érthetően beszélj, de semmiképpen se válj dühössé. Kerüld az olyan töltelékszavakat, mint a "voltaképpen", a "valahogy", az "úgy hiszem", az "amennyiben lehetséges" - és így tovább.

Ezekkel a határozatlanság látszatát kelted. Nagyon fontos minden magabiztosságot igénylő helyzetben a folyamatos szemkontaktus. A legtöbb ember sajnos ennek nincs tudatában. Emellett mindig azt tartsd szem előtt, hogy jogodban áll érvényét szerezned annak, ami törvényesen megillet.

Elemi jogok

Praktikus azokra a jogaidra támaszkodnod, amelyek emberi léted természetes velejárói, és senki semmilyen helyzetben nem kérdőjelezheti meg. Jogod van például arra, hogy másokkal egyenrangú, intelligens, képességekkel megáldott emberi lényként kezeljenek.

Nem kell eltűrnöd, hogy mások koruk, nemük, beosztásuk vagy agresszív viselkedésük miatt feletted érezzék magukat, és ha érdekeik úgy diktálják, manipuláljanak, megalázzanak vagy figyelmen kívül hagyjanak.

Jogod van arra, hogy a döntéseidért, tetteidért és viselkedésedért ne kérj bocsánatot, ne mentegetőzz, és ne indokold meg azokat. Ha felnőtt, intelligens és másokkal egyenrangú ember vagy, akkor nem kell a viselkedésedet másoknak megmagyaráznod, hogy ők eldöntsék, helyes volt-e vagy sem. Természetesen nekik is joguk van kifejezni, hogy amit teszel, az nekik tetszik-e. Ebben az esetben ismét magad döntheted el, hogy elfogadod-e, és változtatsz, avagy figyelmen kívül hagyod a kritikákat. Senkinek sincs joga manipulálni azáltal, hogy indoklást kérve tőled a viselkedésedért, utána meggyőzzön annak helytelenségéről!

A döntés a te kezedben van!

Jogod van ahhoz, hogy kifejezd az érzéseidet, a véleményedet, az értékeidet, a meggyőződéseidet és a hitedet. Az érzéseid, egy adott témáról vallott véleményed, az értékrended és a vallásos hited a személyiséged része, ezért nem kell rejtegetned, és nem kell szégyellned magad miatta. Jogodban áll ezeket kifejezni, és zavartalanul elmondani akkor is, ha a jelenlévők többsége esetleg más véleményen van.

Jogodban áll igent vagy nemet mondani bármire, amire akarsz. Nem vagy köteles igent mondani valamire akkor, amikor a legszívesebben nemet mondanál.

Magadnak kell mérlegelni, hogy egy esetleges megbízás elfogadása milyen erőfeszítéseket vesz igénybe részedről, és milyen eredményeket hoz rövid-, illetve hosszútávon.

Ezt is szeretjük