Változik a háziorvosi ügyeleti rendszer: ezekben a megyékben indul el először
Jelentős változások jönnek az ügyeleti rendszerben.

GettyImages-1370169047
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Januártól több magyarországi megyében jelentős változások lesznek a háziorvosi ügyeleti rendszerben, derült ki a Népszava cikkéből.

A háziorvosok az új rendszerben este tízig nagyobb szerepet fognak kapni, utána pedig a mentőszolgálat fogja átvenni a feladatot. 

Változik a háziorvosi ügyeleti rendszer

Az új háziorvosi ügyeleti rendszert Veszprém, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron megyéből indulva fogják kiterjeszteni az országra, tudta meg a Népszava. A belügyi tárca sajtóosztálya megerősítette a lap kérdésére, hogy a nyáron már fel is mérték országszerte, hogy hová lehetne telepíteni az új járási, központi ügyeleteket. 

GettyImages-1288730521
Fotó: kate_sept2004 / Getty Images Hungary

Az új rendszert egyébként már egy éve elkezdték tesztelni Hajdú-Bihar megyében, ahol az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) működteti a háziorvosi ügyeletet tavaly nyár óta. A rendszer lényege nem más, mint hogy a munkaidőn kívüli hívások az OMSZ központi diszpécserszolgálatára futnak be, írják. Itt egy alapos kikérdezést követően döntenek a beteg további ellátásáról. Ha a páciens járóképes, egy ügyeleti pontra irányítják, ha azonban azonnali segítségre szorul, akkor mentőt küldenek érte. Az összes járásközpontban lesz egy orvos és ezenkívül kialakítanak sürgősségi pontokat is, ahol vagy mentőtiszt, vagy egy kiterjesztett hatáskörű ápoló fogja fogadni az ellátásra szorulókat. A Népszava információi szerint a hajdú-bihari tesztüzem Achilles-sarkának a szakemberek biztosítása bizonyult.

A Népszava megkérdezte a belügy sajtóosztályát a tesztüzemmel kapcsolatos tapasztalatokról, akik azt mondták, hogy „az új ügyeleti rendszer legfontosabb rendező elve a központi triázsolás (a beteg tüneteinek osztályozása), melynek várható eredményeként a beteg kórelőzménye, betegségének rizikóbesorolása, valamint általános állapota alapján a megfelelő ellátóhelyre kerül”.

A cikk az ajánló után folytatódik

Azt is elmondták, hogy az ügyeleti pontokon önállóan dolgozó mentőtisztek és kiterjesztett hatáskörű ápolók munkájával kapcsolatban magas volt a betegelégedettség, és nem érkezett jelzés panaszról, illetve szakmai mulasztásról. 

A beszámolóból az is kiderült, hogy lényegesen kevesebb páciens érkezett az ügyeletekre, mint ami a korábbi statisztikákban szerepelt. Általában hétköznap 22 óráig az ügyeleteket felkereső betegeknek általános jellegű panaszai vannak, 22 óra után pedig az akut panaszos betegek a jellemzőbbek, akiknek sürgős ellátásra van szükségük. A tervek szerint ennek megfelelően 22 óráig a háziorvosok, 22 óra után pedig a mentőszolgálat munkatársai kapnak majd nagyobb szerepet az ügyeleti betegellátásban. 

A legelesettebbeknek nem jut elég segítség a gyógypedagógusok alacsony fizetése miatt: egyre rosszabb a helyzet

Hatalmas a hiány gyógypedagógusokból Magyarországon, ráadásul nagyon nagy ütemben növekszik a foglalkozásra szoruló gyerekek száma.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük