Kismamák, figyelem! Júliustól könnyebben kirúghat benneteket a főnök
Egy csavarral megszüntették a védettséget. További változások.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Július 1-jétől, azaz vasárnaptól több új szabály lépett életbe. Íme, a telefonadóra, a Munka Törvénykönyvére és a banki átutalásokra vonatkozó változások.

Új Munka Törvénykönyve

Július 1-jével lépett életbe a teljesen új Munka Törvénykönyve, melyben a nőkkel kapcsolatos legfontosabb változás, hogy mától már könnyebben kirúghatják a visszatérni kívánó kismamákat.

Védettek

Az új Mt. 66. paragrafusának 5. bekezdése arról rendelkezik: az anya vagy a gyermekét egyedül nevelő apa munkaviszonya a munkavállaló képességével, illetve a munkáltató működésével összefüggő okból megszüntethető, ha a munkaszerződésben meghatározott munkahelyen - ennek hiányában azon a munkahelyen, ahol a munkavállaló munkáját szokás szerint végzi - nincs a munkavállaló által betöltött munkakörhöz szükséges képességének, végzettségének, gyakorlatának megfelelő betöltetlen másik munkakör, vagy a munkavállaló az e munkakörben való foglalkoztatásra irányuló ajánlatot elutasítja.

A képesség magában foglalja az eredményes tevékenység személyes feltételeit, azaz a munkavállalónak mindazon feltételekkel rendelkezni kell, amelyek szükségesek a munkaköri feladatainak teljesítéséhez. Eddig a munkáltatónak, ha nem volt munkahely, teremteni kellett, a kismama biztonságban érezhette magát.

Nem védettek

Fontos változás, hogy ma már nem szidhatod a főnököd sem a munkaidőn belül, sem azon kívül, pontosabban munkaviszonyod fennállása alatt - kivéve, ha erre jogszabály feljogosít -, nem tanúsíthatsz olyan magatartást, amellyel munkáltatód jogos gazdasági érdekeit veszélyeztetnéd.

További változás, hogy a minimálbért már a kormány is meghatározhatja, és az egyes munkavállalói csoportoknál különböző összegeket is megszabhat.

Telefonadó

Július 1-jétől a telefonálásra vonatkozó szabályok is változtak, ekkortól fizeted az adót a Vodafone-nál, a Telenornál pedig július 16-tól. A Vodafone az előfizetéseknél fix összegekkel emelt, a jövő havi telefonszámla az előfizetés jellegétől függően 200-890 forinttal lesz drágább. Az új árakról ezen a linken tájékozódhatsz.

A Telenor a számlás előfizetőknél 2 forintos kapcsolási díjat kér hívásonként pluszban. Az sms-ek ára az adó mértékének megfelelően, lakossági ügyfelek esetében nettó 1,96 forinttal nő.

További változást jelent, hogy a Családi Csomag, amellyel a családtagok fix díjért belföldön korlátlanul hívhatják egymást, a jövőben havonta előfizetésenkénti ezerpercnyi beszélgetésre korlátozódik.

A lebeszélhető perceket is tartalmazó havidíjas csomagok előfizetői - az Okostarifa felhasználóinak kivételével - a lebeszélhető percek 60%-át csak hálózaton belüli hívásokra, 40%-át pedig más belföldi hálózatokba irányuló hívásokra tudják majd felhasználni. Az Okostarifában foglalt lebeszélhető percek elhasználását követően a további hívások percdíjai nettó 1,57 forinttal emelkednek.

A kártyás tarifacsomagok esetében a telefonadó bevezetése a percdíjak nettó 1,4 forintos emelését teszi szükségessé, valamint minden adóköteles hívás után kapcsolási díjat kell fizetni - közölte a Telenor.

A T-Mobile esetleges tarifaemeléséről egyelőre nincsenek információk.

Cigaretta

Július 1-jétől drágult a cigaretta is. A dohány árváltozásairól először októberben írtunk, akkor még a tervek úgy szóltak: a kormány először 2011 novemberében, majd 2012 májusában és novemberében növeli a cigaretta jövedéki adóját.

A novemberi adóemelés előtt a cigaretta adója szálanként 18,08 forint volt, ami februárban 21,1 forint lett, majd júliusban 22,3 forintra emelkedik. Így mintegy 30-40 forinttal kerül majd többe egy doboz cigaretta.

Banki átutalások

Jó hír, hogy vasárnaptól a banki átutalás egy nap helyett pár óra alatt megtörténik - legalábbis a belföldi utalásoknál. Így a fizetésedre már nem kell egy napot várnod, akár azonnal felveheted.

Ezt is szeretjük