Választási csalás történt? Nem érdekel mégsem senkit
Egymásnak adogatják a hatóságok - átfogóan senki nem vizsgálja az esetleges csalásokat.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Már a harmadik szervnél vannak az anyagok, de ők sem akarják átfogóan vizsgálni az ügyet. A Központi Nyomozó Főügyészség az, akik nem találják magukat illetékesnek az ügyben, pedig az idő múlik, az ajánlóíveket a választások után pedig 90 nappal meg kell semmisíteni.

Tíz nap alatt 12 új nyomozás indult választási csalás miatt. A csalások gyanúja miatt egyébként Mesterházy Attila, az MSZP elnöke fordult még március közepén a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz.

Milyen csalások ezek?

Nagyon sok hír érkezett arról, hogy a kis pártok egymás ajánlóíveiről másolták át az aláírásokat, és így tudtak elindulni a választáson. A Magyarországi Cigány Párt egy volt aktivistája videóra vette, ahogy embereket szembesít a nevükben aláírt ajánlóívekkel. A legtöbb nyilatkozó azt állítja, eredetileg a Szili Katalin-féle KTI-nek írtak alá, de van, aki szerint akár egy telefonkönyvből is kiírhatták az adatait, mivel egyik pártnak sem adta le az ajánlását.

Nyomozás - hogyan?

A hatóság nem vizsgálta az ügyet, átadta a rendőrségnek, akik viszont tovább passzolták az ügyet a Központi Nyomozó Főügyészségnek. Ők a hét elején azért adták tovább az ügyet az V. és XII. Kerületi Ügyészségnek, mert a levélben írtak a KNYF "kizárólagos hatáskörébe tartozó bűncselekményre nem utaltak".

Volt, ahol mozgó urna nem érkezett

Több olyan eset is ismert, amikor a mozgásukban korlátozottak nem tudták leadni a szavazatukat. A XII. kerület egyik idősotthonában 50 nyugdíjas várta hiába a mozgóurnát április 6-án. Mások az átjelentkezés után szembesültek azzal, hogy mégsem voksolhatnak.

Hány ilyen nyomozás van?

Míg március végén 26, április 4-én már 32 választási csalásos ügyben nyomozott a rendőrség. A legfrissebb adatok szerint már 44 választási csalásos ügyben nyomoznak. A rendőrségi statisztika nem tartja nyilván, hogy ezeket az ügyeket ajánlóívekkel kapcsolatos csalások miatt indították-e, vagy más választási visszaélés miatt.

Mikor semmisítik meg az ajánlóíveket?

Az ajánlóíveket a szavazás napját követő 90. nap utáni munkanapon meg kell semmisíteni, ami július 7-re esik. Az ajánlóívek megsemmisítése után már nem lehet kideríteni az esetleges visszaéléseket, mert lényegében az egyetlen bizonyíték semmisülne meg így.

Ezt is szeretjük