Rogán Antalt nem érdeklik a rágalmak

Biztos a választások eredményében

Nem csak Magyarországon merül fel a választási csalás.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Kecskeméti Törvényszék szeptember 28-án jogerős végzésben mondta ki a Bács-Kiskun Megyei Területi Választási Bizottság határozatát, miszerint Baja város egyik választókerületében a szeptember 22-én tartott időközi önkormányzati választásokon kampánycsendsértés történt. De nem csak Magyarországon fordult elő ilyen eset az elmúlt években.

A bajai esetet egy videofelvétel leplezte le, amit a Magyar Közútkezelő Nonprofit Zrt. bajai telephelyén készítettek. Ez adott helyet a bajai 32. szavazókörnek.

Baján meg kell ismételni

A felvételen hallható, hogy egy személy azt mondja: hátrányos helyzetű öreg hölgyeket hordok be, akik nem tudják megoldani, hogy ide jöjjenek… ebben szerintem nincs semmi törvény… nem buszokkal hordom a választókat, hanem… kocsival.

A helyi választási bizottság szerint a felvétel nem bizonyít semmit, így azt sem, hogy szervezett szállítás történt, illetve a szolgáltatás alkalmas volt a választói akarat befolyásolására. Ezen kívül a videofelvételekről nem derült ki, hol készültek, és a rossz minőség miatt nem érthetőek a párbeszédek sem.

A Kecskeméti Törvényszék úgy határozott, hogy meg kell ismételni a szavazást a bajai 32-es számú választókerületben. A szavazáson az keltett gyanút a körzetben, hogy a Fidesz feltűnően jó eredményt ért el. A fideszes Rogán Antal ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy nincs jelentősége a választás megismétlésének, hiszen biztos abban, hogy újra nyerni fognak.

De nem csak Magyarországon fordult elő ilyen eset az elmúlt években.

Csalás Szerbiában

A Szerb Haladó Párt vezetője, Timoslav Nikolić a minden idők legnagyobb választási csalása jelzőt aggatta egy, a 2012-es a szerbiai választásokkal kapcsolatos esetre.

Nikolić érve az volt, hogy szavazólapok lopásán kapták a nyertes pártot, és a legbizarrabb az egészben, hogy nagyjából ötszázezer elhunyt és fiktív személy neve került bele a választói névjegyzékbe, hiszen ők azok, akik nem tudnak tiltakozni a csalás ellen. A demokrata jelölt, Bori Tadić rágalmazásnak, csúsztatásnak és spekulációnak nevezte Nikolić vádjait.

Botrány Oroszországban

A választási eredmények állítólagos meghamisítása miatt még 2011-ben tüntettek Oroszországban, ahol ugyan békésen, de több tízezer ember gyűlt össze az utcákon. A demonstrálók a hatalmat az oroszországi választások manipulálásával gyanúsították. A békés tüntetés Putyin ellen zajlott ekkor.

Ebben az esetben a hivatalos eredmények szerint az Egységes Oroszország Párt nyerte a szavazatok abszolút többségét, közel 50%-ot.

Ezt is szeretjük